zondag 5 juni 2011

Sokken breien

Vandaag wil ik wat fotootjes laten zien van 2 paar sokken die ik deze week heb afgemaakt.

Ten eerste een paar, dat ik breide van Katia Ole duetto sokkenwol.
Ik vond de kleuren van de wol veelbelovend toen ze nog op een bol zat. Ik houd ervan om sokken zoveel mogelijk tweeling te laten zijn. Dus gelijk begin opgezocht, met het oranje-achtige gedeelte, en de sokken gaan breien vanaf de boord.
Zo zag dat er uit:
En daar zie je het al gebeuren: verschillend kleurverloop! Ik heb een aantal keren gezocht naar betere verloopstukken, maar echt gelijk zijn de sokken niet geworden. En de kleuren vind ik heel erg tegenvallen! Nou ja, een vrolijk gekleurd boord dat boven de schoenen uitsteekt, niemand die dan ziet hoe saai de rest van de sokken is geworden.
Zo zijn ze geworden:
Totaal gewicht van de sokken: 56 gram (maat 35, voor mijzelf).
Ik heb dus nog genoeg over voor bijvoorbeeld sneakers, maar voorlopig blijft de rest even in de restantenbak liggen. Eerst maar eens zien hoe deze wol bevalt bij het dragen.
Ik had dit merk nooit eerder gebruikt, dus weet niet of het me zal bevallen bij het dragen/wassen.

En dan het tweede paar sokken dat ik (vandaag) afmaakte.
Gemaakt van mijn favoriete sokkenwol: Drops Fabel.
Het is kleurnummer 153.
Kleurverloop is bijna identiek. Sokken zijn gebreid vanaf de boord, met versterkte hiel. Patroon voor deze sokken heb ik gehaald uit het boekje "Twee sokken tegelijk" van Melissa Morgan-Oakes.
En nog maar een fotootje:
Ook weer voor mijzelf gebreid. Ik brei alleen voor mijzelf sokken, man en dochter hebben geen behoefte aan warme, gebreide sokken.
Verbruik: 54 gram, over 44 gram.

Ik heb een kleine voet, maar houd dus altijd net te weinig over voor een tweede paar sokken.
Dat is natuurlijk simpel op te lossen. Bijvoorbeeld door het breien van sneakers, maar die draag ik niet zo graag.
Wat ik liever doe: combineren met effen sokkenwol, en dan bijvoorbeeld boorden, tenen en hielen in de effen wol breien.

Overigens brei ik sokken beide kanten op, dus zowel vanaf de teen als vanaf het boord.
Vanaf de teen ben ik gaan proberen door het rest-overschot wat ik steeds had. Ik had bedacht dat, als ik vanaf de teen zou breien, ik gewoon door kon breien tot de wol op was. Maar ja, dan worden het dus allemaal kniekousen! En dat draag ik graag hoor, in de winter, maar ik vind het wel wat lastig breien. Je moet ivm de kuit toch steken meerderen. En alhoewel ik daar een keurige beschrijving en berekening voor heb, bevalt het resultaat me steeds niet. En dan trek ik de kous weer uit, tot soklengte, en brei er een boord aan.

Ik vind het breien vanaf de boord ook prettiger om te doen. In het eerder genoemde boek "Twee sokken tegelijk" staan heel goede, duidelijk beschreven patronen, die prettig zijn te breien. Dus mijn voorkeur gaat op dit moment toch uit naar sokken breien vanaf de boord. (heb ik nu dus wel weer een stel sokken op staan vanaf de teen, lol).
Zal ze hier ook nog even laten zien:
Zoals jullie zien brei ik deze weer van Drops Fabel. Heb ik afgelopen maand een voorraadje van ingeslagen, toen er 30% korting op was.

Dank voor het bezoeken, en nog een prettige zondag!
Anja

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je ook een blog begonnen bent! Ik zou die wol verven als ik jou was. En inderdaad: in combinatie met een effen wolletje kun je er toch nog een nieuw paar uit maken. En anders..... hou ik me aanbevolen voor die restjes om sokjes voor Roemenië :)
  Veel succes en plezier met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Aal,

  Wat leuk om een reactie van jou te krijgen. Ik ben een trouwe lezer van jouw blog. Wat een productie jij toch altijd weer maakt, en alles even mooi!
  Ja, verven is natuurlijk ook nog een optie. Heb ik nog nooit gedaan met sokken, maar eens moet de eerste keer zijn. Ga ze toch eerst maar gewoon dragen, het is wat dunnere wol, dus die kan ik nu prima dragen, dan kan ik zien hoe deze wol zich houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent goed op weg. Ik ben nog steeds fan van zulke sokken. Ze zijn er leuk uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen