donderdag 28 juli 2011

goedkope wol

Vlakbij de supermarkt waar ik boodschappen doe, zit een kringloop. Soms ga ik daar even binnen, om te zien of er nog leuke breiboeken te koop zijn, of wellicht wol.
Meestal hebben ze wat zakjes liggen met daarin verschillende bolletjes wol, en daar vragen ze dan gerust 5 euro voor. Maar deze keer had ik geluk. Er lag een zakje met daarop een briefje geplakt, waar op stond:
muts met sjaal van wol, nog niet helemaal af.
Kijk maar:
Niet duidelijk zichtbaar wat er in zat, maar ik zag er nog een bolletje bij zitten van Regia Nomotta, en de kleur stond me wel aan, dus ik nam de gok. Kosten: E 1,50.

Dit is wat ik thuis aan trof in de zak:
Een sjaal en muts, die niet erg mooi zijn gebreid.
Die ga ik dus uittrekken, en dan heb ik bijna 300 gram mooie (sokken)wol voor slechts E 1,50.

Het paarse vest heb ik inmiddels netjes in elkaar genaaid. Daar moet ik dan nog een sluitbies aan breien, en een kraagje. Eerst eens even zien of ik er knopen bij heb, anders moet ik daar nog even naar op zoek gaan.

Toen ik de paarse wol kocht heb ik tegelijk nog 6 bollen meegenomen, gemeleerd roze-rood-bruin.
Ik had er een proeflapje van gemaakt. En waar ik al een beetje bang voor was bij de aankoop: het werd niet naar mijn zin. Je krijgt echt stukjes roze, stukjes rood, stukjes bruin, en dat was niet mijn bedoeling. Dus wat heb ik gedaan? Met een dubbele draad gebreid, zo wordt het wel mooi gemeleerd, en bijkomend voordeel is dat het nu een lekker dikke trui voor alledag wordt, precies zoals ik voor ogen had toen ik de wol kocht.
Het achterpand is inmiddels klaar, en de mouwen zijn al een heel stuk gebreid. Die brei ik altijd samen, net als voorpanden van een vest. Ik vind dat gewoon veel handiger, je meerdert op exact dezelfde plaats, en als je kabels breit komen die ook echt op precies dezelfde hoogte, zonder dat je steeds moet tellen. Ja, je kunt natuurlijk een toerenteller gebruiken, doe ik ook wel bij kabels, maar ik zit dan toch vaak even na te tellen, omdat ik soms vergeet het tellertje vooruit te zetten.

Ik verbaas me er vaak over als ik op blogs lees over SSS (Second Sock Syndrom). Ik brei ook mijn sokken altijd tegelijkertijd, op een rondbreinaald. Mijn moeder breide vroeger op 4 naalden zonder stop, en dat heb ik vroeger ook wel geprobeerd, maar ik vond het altijd maar een hoop gedoe en geprik met die naalden, dus sokken breien deed ik niet graag. Nu vind ik het juist een heerlijk tussendoor-werkje.

Oh, ik zal nog even fotootjes maken van rugpand en mouwen, kunnen jullie zien hoe dat wordt:
 Ja, op breinaalden 6 1/2, ooit gekocht op een vakantie in Engeland. Ik had daar een bedrijf bezocht waar ze prachtige mohair maakten, en had een pakket gekocht. Ik kon niet wachten tot ik thuis was om ermee te gaan breien, maar ik had niet zulke dikke breinaalden bij me, dus die heb ik daar toen aangeschaft. Ik moet vanavond nog werken en morgen de hele dag (van 9 tot 6 uur) en dan begint mijn vakantie!Misschien moet ik dan maar eens op mijn gemak gaan uitzoeken waarom ik bij het typen deze hele tekst tussen de foto's plaats, maar bij het plaatsen van dit bericht opeens alles veel smaller wordt, heel raar wordt afgekort, en onder de foto's verder gaat!

Groetjes, Anja 


2 opmerkingen:

 1. Hoi Anja.
  Dat zijn mooie koopjes wat jij gekocht hebt.
  Daar kun je weer leuke sokken van maken.
  Een fijne vakantie wens ik jou,ik heb gisteren vakantie gekregen 3 weken.
  Groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hetty, dank voor je reactie en ik wens jou ook een heel fijne vakantie!
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen