woensdag 30 september 2015

...en het is pas september!

Ik vertelde over het thema van oktober in de Rest End groep op Ravelry.
En ik had ook al garens bij elkaar gezocht.
En ik was ook al een stukje begonnen, om te zien of het wat zou worden.
En met maar 44 steken heb je heel snel weer een naald gebreid.
En voordat ik het wist.....
... waren de eerste oktober-sokken al klaar in september!



Heerlijk warm, om over dunne sokken te dragen op koude dagen. Ja, ik heb altijd koude voeten, ook in de zomer, en ik draag altijd gebreide sokken, en in de winter graag een dikker paar over een dunner paar heen. Want laagjes, die zorgen ervoor dat je lichaamswarmte niet verloren gaat.

Ik zal vast nog wel een 2e paar oktober-sokken gaan breien, maar nu eerst aan de slag om nog wat extra spulletjes te maken voor de najaarsmarkten waar we in oktober zullen staan.
Zien we jullie daar ook? Dat zouden we heel leuk vinden!

zondag 27 september 2015

oktober-sokken

Het thema voor de sokken-KAL in de Rest End groep op Ravelry is alvast bekend gemaakt:
Indian summer, oftewel alle herfstkleuren zijn toegestaan.

Ik kon het niet laten om even in mijn restjes garen te duiken. Want ik vind herfstkleuren prachtig, ik ben ook een herfst-type qua kleurenpalet, dus het kon niet anders dan dat ik wel een geslaagde garen-combinatie zou kunnen vinden.

Wat denk je? Twee combinaties zelfs! Ik ga eerst een paar dikke sokken breien, want ik ben een koukleum en heb eigenlijk altijd koude voeten. Een dik paar sokken komt dus altijd van pas (en is ook nog eens lekker snel klaar).
Deze bolletjes heb ik geselecteerd (totaalgewicht 105 gram):
En ja, voor de oplettende lezer, het zijn grotendeels restjes waarover ik schreef in mijn vorige blog:
1 doos restanten voor 1 euro, gekocht bij de kringloop.
Kun je ze terugvinden op de onderste foto? De bruine lange rest staat op beide foto's uiterst links, nou ja, kijk zelf maar, alleen de 2 kleine bruine bolletjes in het midden en de bordeauxrode borduurgaren uiterst rechts waren al in mijn bezit, de rest komt uit mijn kersverse aankoop!
Dus dat is nu al een geslaagde aankoop gebleken!

Voor het tweede paar sokken zocht ik dunnere resten uit, allemaal echte sokkenwol:
Het is maar 48 gram, dat is net genoeg voor een paar sokken voor mijzelf (ik heb schoenmaat 35), maar er zit verloopgaren tussen, dus dan moet ik wel 2 precies gelijke verloop-stukken vinden. Ik houd er niet van als mijn sokken niet identiek zijn. Dus misschien moet ik er nog 1 of ander restje bij zoeken, om voldoende garen te hebben. Dat zien we later wel weer, eerst de dikke sokken breien!

Natuurlijk is het nog september, en de oktober-sokken horen eigenlijk nog even te wachten, maar ik kon het niet laten en heb vast een klein stukje van de sokken op de naalden gezet:
 Vanmiddag nog een fijne wandeling in het bos gemaakt, en wat een prachtige paddestoelen stonden daar (sorry, een beetje veel foto's, en dit is toch maar een kleine selectie uit alle foto's die ik maakte):


 





zaterdag 26 september 2015

restjes voor 1 euro

Ik was samen met mijn dochter even bij de kringloop binnen gelopen. Zij zocht iets, ik zocht niets maar vond wel iets wat ik niet kon laten staan:

Er stond een doos met deze restjes garen. Op de doos stond " restjes wol, hele doos € 1,00"
Kijk, dat kon ik niet laten staan. Dochterlief keek me wat meewarig aan, maar ach, voor 1 euro kan je niet echt miskocht zijn. Nou, dat ben ik beslist niet!

In totaal wegen de restjes 952 gram. Zie je die oranje rest bovenin? Ik heb precies dat garen, en was daarmee onderzettertjes aan het haken, maar kwam tekort. En nu kan ik die WIP dus gaan afhaken.

Verder zag ik in de kringloop dat er een hele mooie kleur grijs-groen garen in zat. En wat bolletjes effen garen die daar precies bij passen qua kleur. Hieronder op de foto zien ze er wat flets uit, ze zijn veel warmer van kleur.

Samen ruim 100 gram, dat wordt een paar sokken voor mij. Ik denk dat het wel een paar kniekousen kan worden, of ik ga met dubbele draad breien, eerst maar eens een proeflapje breien om dat uit te proberen.

En verder zitten er heel veel leuke restjes is, die ongetwijfeld wel weer bij 1 of ander projectje van pas gaan komen. Zelfs al zou ik daar uiteindelijk niets mee doen, dan nog heb ik het plezier van al die restjes uitsorteren gehad, en krijg ik de voorpret van het plannetjes gaan bedenken wat ik er allemaal mee kan gaan doen, en heb ik sowieso weer een paar sokken erbij.  En dat allemaal voor slechts 1 enkele euro! Die was dus heel goed besteed!

Fijn weekend allemaal!

donderdag 24 september 2015

zonnetje in huis

De zonnebloem-sokken zijn klaar, en ze zien er zo vrolijk zomers uit, ze zijn het zonnetje in huis:

Ik wilde oorspronkelijk een rand van zonnebloemen inbreien, er pasten er precies 4 rondom (52 steken en het patroon loopt over 13 steken). Maar daarvoor had ik onvoldoende garen van de diverse kleurtjes. Dus heb ik uiteindelijk gekozen voor 1 zonnebloem voor op elke sok, en die heb ik opgemaasd.


Eerst de sokken gebreid, met bovenaan een effen groene rand:

En daarna de zonnebloemetjes erop gemaasd:
En zo zien ze er uit aan mijn voetjes:
Daar word je toch helemaal vrolijk van!

dinsdag 22 september 2015

zonnebloem-sokken

Vorige week liet ik jullie foto's zien van de sokken die ik aan het breien was.
Nou, die heb ik voor een groot deel weer uitgetrokken!

Mijn sokken brei ik op een rondbreinaald, naalddikte 2,5, maar als ik zo'n soort fair-isle randje brei, brei ik dat deel op naalddikte 3. Gewoon omdat je dan de draad mooi strak kan aantrekken, zonder dat de sok te smal wordt.
Bij de eerste rand had ik dit ook keurig gedaan, maar bij de volgende streep leek het me niet nodig. Daar is mijn voet op z'n smalst, ik heb een hoge wreef en holle voet, dus de omtrek van mijn voet is daar kleiner dan bij de eerste streep.

Vervolgens wilde ik wel eens een andere manier van hielen breien uitproberen. De manier die ik vaak gebruik, werkt redelijk, maar ik vind dat de draad altijd erg strak moet worden getrokken om gaatjes aan de zijkanten te voorkomen.

Hier zie je de hiel met de nieuwe techniek. Die bevalt me niet, ga ik zeker niet nog eens gebruiken.

Ik was al behoorlijk ver, was zelfs al begonnen aan de laatste rand, met zonnebloemetjes, toen ik een foto wilde maken. Ik heb van die voetmallen, gemaakt uit MDF, en die wilde ik een sok aantrekken. Nou, dat ging dus niet!
STOM! Normaal pas ik sokken tussentijds regelmatig. maar nu was ik zo verdiept geweest in die nieuwe hiel, dat ik helemaal vergeten was om te passen. En de sokken waren dus te smal!

Uitgetrokken tot net voorbij de eerste rand, en verder gaan breien. Dit keer alle strepen met naalddikte 3 gebreid, en mijn oude,vertrouwde manier van hielen breien gecombineerd met een andere manier, die ik op Y.outube vond. En nu zijn ze goed:


Nu nog de laatste afwerking, de zonnebloemetjes. Daar was ik dus al aan begonnen, maar dat werd niet naar mijn zin. Dus het ontwerp nog wat bijgeschaafd, en nu ga ik daar aan verder breien. Ik hoop dat het nu wel helemaal naar mijn zin wordt! Zal jullie later deze week hopelijk het nieuwe paar sokken kunnen laten zien.
Met deze restjes wil ik de zonnebloemetjes gaan breien.

Fijne avond iedereen!

maandag 14 september 2015

alle maaswol bij elkaar

Ik bedacht me dat het wel leuk zou zijn om al die kaartjes met maaswol die ik hier heb, eens op een foto te zetten.
Het zijn er aardig wat, kijk maar:


De meeste zijn al heel oud, erfgoed van mijn oma. Mijn oma had vroeger een manufacturenwinkel. Ik ben er nooit geweest, helaas werd de winkel gesloten toen mijn opa en oma verhuisden. Mijn moeder was toen zwanger van mij.
Dat is inmiddels al ruim 50 jaar geleden!
Vorige week vierde ik mijn 50e verjaardag, en ik kreeg heel veel leuke cadeautjes. Op de foto de vele lieve, leuke cadeautjes die ik van mijn dochter mocht ontvangen:


Goed, de manufacturenwinkel van oma dus. Ik ben naar haar vernoemd. Zij heette Antonia Joziena (ik dus ook), haar roepnaam was Joziena, maar zij werd zo nooit genoemd. Men zei altijd Jochie tegen haar! Toen ik eens google-de op gegevens over haar winkel, vond ik een oude foto (uit 1923) waarbij vermeld staat dat o.a. te zien is de manufacturen- en gelanterienwinkel van mevrouw Jochie .... (ivm privacy vermeld ik hier geen achternaam). Zo grappig, mevrouw Jochie!

Het woonhuis en de winkel werden verkocht aan de naastgelegen scheepswerf. En er bleef nog aardig wat voorraad over. Ik weet niet of er gewoon geen uitverkoop is gehouden of zo, maar ik weet dat bij opa en oma in huis heel veel te vinden was, wat nog uit de winkel was overgebleven.
Waaronder dus maaswol.
Mijn moeder heeft dat ooit gekregen, zij heeft er veel van gebruikt, want in mijn jeugd werden sokken nog gewoon gestopt. Zelf doe ik dat trouwens ook nog wel, als sokken nog prima zijn op een enkele dunne plek na, dan wordt die dunne plek gestopt. Ik heb dat nog geleerd van mijn moeder, hoe je dat zo netjes kunt doen dat het niet te zien en niet te voelen is.

Inmiddels heb ik dus weer heel veel kaartjes gekregen. En ook alweer heel veel hiervan gebruikt. Om sokken te stoppen, maar ook om sokken ermee te breien. Iedereen die mijn blog al wat langer leest, weet dat ik niet van effen sokken houd, maar van sokken met meerdere kleuren erin verwerkt.
Dit geldt overigens voor al mijn breiwerk, ook truien of vesten zal ik nooit maken van slechts 1 enkele kleur.
En bij het inbreien van kleurtjes in sokken maak ik dus ook regelmatig gebruik van deze maaswol-kaartjes.

Inmiddels staat er alweer een nieuw paar sokken op de naalden. Ik ben inmiddels voorbij de hiel:
(sorry voor de kwaliteit van de foto, iets bewogen, maar inmiddels is het hier te donker om een betere foto te kunnen maken)


Deze brei ik in het kader van het september-thema bij de Rest End groep op Ravelry: zonnebloemen.
Ik brei nog 1 zelfde rand zoals er op de voet 2 zijn, en daarboven komt een rand met zonnebloemetjes.
Daarvoor heb ik gezocht op het internet, en uiteindelijk vond ik een borduurpatroontje van een zonnebloem, wat ik als basis heb gebruikt voor mijn patroon:


Inmiddels wordt het hier in huis behoorlijk donker (het is pas 10 voor 3 maar er is een fikse regenbui losgebarsten), mijn huishoudelijke werkjes zijn gedaan, morgen pas hoef ik te gaan werken, dus ik ga nu lekker een stukje verder breien aan mijn sokken.

Tot de volgende keer!

dinsdag 8 september 2015

kringloop-gelukje

Het klinkt vast heel dubbel voor anderen, want ik heb immers samen met mijn dochter een webwinkel in brei- een haakgarens, en toch koop ik graag garens in een kringloopwinkel!

Voor mij zijn dat 2 werelden, aan de ene kant ben ik nu aan het haken voor de webwinkel. Ik haak een omslagdoek, die kunnen we dan als voorbeeld laten zien op onze kraam, en we willen zelf pakketten samenstellen, bestaande uit het benodigde garen inclusief gratis patroon van de omslagdoek.
Hiervoor gebruik ik uiteraard garens uit de webwinkel, in dit geval Scheepjeswol Marko, een super-super-superzacht garen wat, naar onze mening, wat meer aandacht verdient op internet.
Het is altijd weer leuk als mensen langs komen bij onze kraam, en dan natuurlijk even voelen aan de garens. Ze staan er allemaal van te kijken hoe ontzettend zacht de Marko aanvoelt. Deze eigenschap, samen met het feit dat het vraagt om een wat dikkere haaknaald (3½-4) maakte het volgens ons een zeer geschikt garen voor een omslagdoek.
Deze kleuren gebruik ik:
 En zo zag de omslagdoek er uit, na een avondje en middagje haken:

Als je op de hoogte wilt blijven van het wel-en-wee van De Breinaald, kijk dan eens op mijn andere blog: hier

Maar, dit blogje draagt niet voor niets de titel kringloop-gelukje.
Ik scoorde namelijk wat leuke garens in 2 kringloopwinkels. Kijk maar eens:
 De 3 bollen links wegen samen 270 gram. Het ziet er op de foto haast wit uit, maar ze zijn gebroken wit. Ik zag ze liggen en zag direct een kussenhoes voor me, met een leuke kabel of zo?
De bol rechtsbovenin voelt wat stug aan, er zitten allerlei gekleurde spikkeltjes in verwerkt, leek me niet onaardig voor een gehaakte mand. De bol weegt 255 gram, dus dat kan een aardig groot mandje worden.
En de 111 gram van de rode bol met spikkels deed me direct aan kerst denken, of misschien een lekker warme muts van breien?
En toen lagen deze kaartjes ergens in een mandje, zonder prijsje eraan. Even gevraagd wat ze moesten kosten, 50 eurocent voor allemaal! Dus die mochten ook mee, altijd leuk om te verwerken in sokken.
De rode bol kostte 1 euro, de andere 4 bollen elk 50 eurocent. Totale uitgaven: 3,50! Nou, die vind ik wel besteed!

vrijdag 4 september 2015

Online supersocke getest

Zo, daar ben ik eindelijk weer. Terug van een heerlijke vakantie in Duitsland en Luxemburg, veel gewandeld, veel bekeken, mooi weer gehad, en genoten!

Ik heb niet heel veel gehandwerkt in de vakantie, heb alleen maar 4 sokken gebreid uit 1 bol Online supersocke 100.
Die bol kocht ik op de handwerkbeurs in februari 2013:


Het is de bovenste bol op de foto. De bol had ik dus al meer dan 2 jaar, hoogste tijd om dit garen eens uit te proberen. Met in het achterhoofd: als dit garen me bevalt, kunnen we het misschien ook wel in het assortiment van De Breinaald opnemen.

Nou, dat laatste gaat dus niet gebeuren! Ik zal beginnen met de positieve dingen:
Het garen breit prettig, je steekt niet gauw met je naald in het garen, en het glijdt soepel over de (rondbrei)naald.
De prijs die ik betaalde op de beurs was € 5,50 (even opgezocht in mijn blogje van toen). Dat is niet duur als je er 2 paar sokken uit kunt breien.
Het heeft dus een behoorlijke looplengte, want ik heb er 4 sokken uit kunnen breien, en heb nog 19 gram garen over! De bol was 100 gram, dat betekent dat ik slechts 81 gram nodig heb gehad voor 4 sokken.
Nu heb ik een kleine voet, maat 35, maar normaal gesproken heb ik ongeveer 50 gram garen nodig voor een paar sokken, nu dus maar 40 gram.
Dit zijn de 19 gram aan restjes:


Zo, dat was het positieve gedeelte. En als je er niet mee zit of 2 sokken wel identiek worden, is er denk ik helemaal niets mis met dit garen. Maar ik wil dus WEL 2 identieke sokken. En dat is dus niet gelukt.
Ik heb het heel precies uitgemeten, ben steeds op exact dezelfde plek in het patroon van het verloopgaren begonnen, maar dan ook echt PRECIES dezelfde plek, zelfs niet 1 of 2 steekjes verschil.
En toch heb ik 4 verschillende sokken gekregen, kijk maar:


Van wat dichterbij kun je de verschillen misschien wat beter zien:


Zien je? Het lijkt wel op elkaar, maar het is gewoon niet helemaal hetzelfde. Wat me best verbaasd, want deze verloopgarens worden toch allemaal op dezelfde manier gekleurd, je zou verwachten dat een patroon zich steeds exact blijft herhalen.

Ach, het zijn dan misschien niet sokken geworden die helemaal naar mijn zin zijn qua uiterlijk, het garen voelt lekker aan, dus hopelijk zullen ze me wel gaan bevallen tijdens het dragen.
Ik ben best benieuwd naar de slijtvastheid van het garen.
Toen ik begon met sokken breien, gebruikte ik vooral Drops Fabel, omdat ik op internet vaak las dat men daar zo tevreden over was. Ik vind het een prettig garen om te breien, maar de kwaliteit qua duurzaamheid is mij tegengevallen. Er ontstonden al snel slijtplekken onder de bal van mijn voet, en bij de hiel. Ik heb de meeste sokken inmiddels uitgetrokken, de goede gedeelten hergebruikt en gecombineerd met andere sokkengarens.

Inmiddels is het september, en dat betekent dat er in de Rest End groep weer een nieuw thema is bekend gemaakt: zonnebloemen.
Dat betekent dus werken met gele en bruine resten, eventueel aangevuld met groen.
Oei, ik betwijfelde of ik die wel had, maar zowaar, vanmorgen eens gekeken in mijn bak met restantgarens, en dit heb ik uitgekozen:


Het is 52 gram bruin en 12 gram geel, dat zou dus genoeg moeten zijn voor een paar sokken voor mij.
Maar eigenlijk wil ik er wel echt zonnebloemetjes in breien, en dat vraagt natuurlijk wel meer garen.
Eventueel heb ik nog wel een bolletje geel/groen achter de hand:


Eerst maar eens op zoek naar een geschikt patroontje van een zonnebloem.

Ik ben trouwens ook weer aan het haken geslagen. We hebben uit het assortiment van Scheepjeswol Marko mooie kleurencombinaties gemaakt. Met 1 van die combinaties ben ik nu een omslagdoek aan het haken, die als voorbeeld kan dienen.
De Marko is een heerlijk zacht garen, want naar onze mening wat wordt ondergewaardeerd. Het krijgt in ieder geval op social media en in blogland niet de aandacht die het, naar onze mening, verdient.
Houd mijn andere blog maar in de gaten (www.debreinaald.blogspot.nl), ik hoop daar aanstaande zondag een update te plaatsen met de garens en de omslagdoek.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend (het weer schijnt niet mee te gaan werken, herfstachtig, ach, ook wel weer lekker handwerkweer) en dank jullie voor jullie bezoek.