zaterdag 31 januari 2015

mooie sokken!

Op Ravelry heb ik al heel wat verzameld onder mijn favorieten.
Ik heb o.a. ruim 100 paar sokken aangeklikt.
Hier een paar voorbeelden:
prachtige fair-isle sokken door Med Pinner:
 valentijnssokken van MariannAn: (zij breide dit paar binnen 1 dag!)
pracht-exemplaren vanMuzzerZ:
 en van knitter99:
 en dit is ook een mooie sok, gemaakt door Think Outside the Sox:
 Maar ik vind dat eerlijk gezegd wel erg veel werk voor een paar sokken!

Want wat zie je er nu eigenlijk van? Ik draag zomer en winter sokken, loop echt bij hoge uitzondering op blote voeten, gewoon omdat mijn voeten altijd koud zijn. Dus ga ik liever voor praktisch (warm) en leuk (want effen sokken vind ik dan wel weer wat te saai).
Deze vind ik een goed voorbeeld van niet saai, leuk om te zien maar niet te ingewikkeld om te breien:
(gemaakt door Katinka5):
 Kniekousen, met een regenboog aan strepen! (door strickenulrike):
 Deze sokken heten Burning stripes socks, gemaakt door dutchcolorqueen:
 en deze Ringelstinos van Nadelhexe1 zijn eenvoudig maar niet saai!

Alhoewel ik sokken met fair-isle patronen echt prachtig vind, en ik het bewonder dat iemand de moeite neemt ze te maken, geloof ik niet dat ik ze zelf ooit zal maken. Want er gaat gewoon (veel) meer tijd zitten in breiwerk waar met meerdere kleuren tegelijk wordt gebreid, dan wanneer kleuren om de beurt worden gebruikt. En tja, met niet zo heel veel vrije tijd, moet ik keuzes maken. Dan brei ik liever een trui of vest in fair-isle, gewoon omdat zoiets veel langer mee zal gaan, en ik kies er bij mijn sokken voor dat ze goed passen en mijn voeten warm houden.

Afgelopen vrijdag koos ik de wol uit voor een volgend paar sokken. Deze kleurtjes ging ik gebruiken:
 Inmiddels is dit waar ik nu ben:

vrijdag 30 januari 2015

Ik ben gezwicht


Als je hier al wat langer mee leest, weet je dat ik op Ravelry o.a. ben aangesloten bij een Duitstalige groep: RestEnd.
De naam zegt genoeg, het is een groep waar mensen laten zien wat zij haken/breien, daarbij gebruik makend van resten. Dat mogen hele kleine restjes zijn, maar ook een hele bol die is overgebleven van een groot project en verder maar een beetje in de kast ligt, mag gebruikt worden.

Ze hebben er regelmatig een soort van CAL/KAL Voor diegenen die niet bekend zijn met deze term: een CAL is een Chrochet ALong, een KAL is een Knit ALong.
Bij een cal/kal gaan mensen allemaal eenzelfde project maken, en door daarover te schrijven en er foto's van te laten zien, kun je je een beetje aan elkaar optrekken, of gewoon elkaars werk bewonderen, soms in heel andere kleuren als die je zelf hebt gekozen.

Ravelry is een echte aanrader. Je moet er je eenmalig aanmelden, het is gratis, en je hoeft niet bang te zijn dat je mailbox vol met spam komt. Er gaat alleen maar een hele grote wereld open, allemaal mensen die houden van haken en/of breien. Daar met elkaar over "praten", maar ook elkaar helpen. Heb je een patroon wat je niet helemaal begrijpt? Vraag op Ravelry om uitleg en je weet zo weer hoe je verder moet.
Er zijn ontzettend veel groepen, en die hebben allemaal een bepaalde reden waarom zij als groep bestaan. Zo ben ik lid van de Dutch Crafters Group, waar dus in het Nederlands wordt geschreven, maar ook van Engels- en Duitstalige groepen. Je kunt je aanmelden bij groepen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook gewoon lekker rondkijken, en patronen opzoeken, bekijken wat anderen maakten van een bepaald garen, nou ja, eindeloos veel te bewonderen. Dat is dan ook het enige "gevaar": voor je het weet zit je een avondje rond te kijken op Ravelry, zonder dat je zelf een steek hebt gehaakt of gebreid.

Maar, ik dwaal af....
Ik noemde de titel niet voor niets "ik ben gezwicht".
Bij de RestEnd groep is er dit jaar weer een nieuwe idee, waar je aan mee kunt doen.
Het heet Aus Resten die Besten 12fur15.
We gaan elke maand (minimaal) 1 paar sokken maken, van de resten die we nog hebben liggen.
En elke maand krijgt een eigen kleur en thema.
In januari is dat: Winterzeit, en de kleuren zijn blauw/wit.

Ik denk niet dat ik genoeg sokkenwol-restanten heb liggen om daar 12 paar sokken van te breien. Dus aanvankelijk besloot ik niet mee te doen. Maar toen ik de sokken voorbij zag komen, die andere leden hadden gemaakt, begon het toch te kriebelen,.
Bovendien, ik moet dit jaar echt een paar nieuwe sokken breien, want er zijn een aantal sokken aan vervanging toe,
\
Ik heb altijd hetzelfde probleem:


Aan de zijkant bij mijn tenen, en aan de onderkant bij de bal van mijn voet, slijten mijn sokken vrij snel. Het garen wordt dun, en er ontstaan ruimtes zoals je die hierboven op de foto ziet.

Dus ik besloot dit te doen:


Het voorste gedeelte van de sok heb ik er afgehaald. De rest van de voet en het been van de sok waren nog in goede staat, en die heb ik uitgetrokken. Vervolgens heb ik er wat andere resten sokkenwol uit mijn voorraad bij gezocht:


Ja, een paar kaartjes maaswol zitten daar ook bij. Ik heb daar een hele grote zak vol van, in mijn kinderjaren gekocht door mijn moeder, en zelfs een gedeelte wat nog ouder is, en vermoedelijk nog bij mijn oma vandaan komt. Niet dat zij aan handwerken deed, maar zij had een manufacturenwinkel waarin ze o.a. maaswol verkocht.
Ik weet dat er mensen zijn die dit soort kaartjes sparen, en ik hoop dat ze het me niet kwalijk nemen dat ik de wol gebruik, maar ik denk dat het daarvoor uiteindelijk is gemaakt, om het te gebruiken, niet om te bewaren.
Ik begon enthousiast:


Jakkes, dat vond ik echt niet mooi!!! Dus die heb ik weer uitgehaald. Wat dan? Ik besloot er wat meer wit aan toe te voegen. Ik had nog een halve bol Scheepjes Invicta Extra liggen, in een offwhite kleur.
De tenen breide ik van een dubbele draad Drops Fabel in effen blauw, en ook de hielen zijn daarmee gebreid. Toen was die bol echt tot op het laatste draadje op, dus eenzelfde kleur boorden zat er niet in.
Ik heb de sokken volledig met dubbele draad gebreid, behalve het restant bolletje dat links midden op de foto staat, net onder de maaswol. Dat zat ooit in een bak vol restanten die ik bij een kringloop kocht, dus geen idee welk merk het is, maar het is dubbel zo dik als "normale" sokkenwol.
Dit is er uiteindelijk over gebleven:


 En zo zien de sokken er uit:


Vanmorgen buiten in de sneeuw gelegd. Ik twijfelde nog wel wat over die eerste donkere streep na de tenen, en dacht erover om de eerste 2 banen uit te halen en er lichtere banen tussen te zetten, maar ik heb gewoon niet genoeg restjes over om dat te veranderen.
Ach, hoe langer ik er naar kijk, hoe meer ik er aan wen.
Lekker dikke, warme sokken. Prima nu er een lekker pak sneeuw is gevallen!

zondag 18 januari 2015

het woord is aan jullie...



Hallo allemaal,

Het is vandaag zondag, en dat is voor velen de handwerkdag bij uitstek.
Zeker als het geen droog, zonnig weer is om er fijn buiten op uit te trekken.

Hier valt op het moment een mix van regen en natte sneeuw. Heerlijk weer om met een handwerkje bij de kachel te kruipen, lekker bakje warme thee, koffie of chocomel erbij, heerlijk!

Nu zou ik jullie graag om jullie mening vragen.
Als lezers van dit blog, zijn jullie bekend met onze website www.debreinaald.nl
Wat ik graag van jullie zou willen weten is: wat missen jullie in ons assortiment?
We hebben geprobeerd om een mooi pakket aan garens samen te stellen, en hebben daarnaast naalden, boeken en accessoires te koop. Maar we kunnen ons voorstellen dat jullie toch nog iets missen.

Als dat zo is, zouden we dat heel graag van jullie horen.
Ook andere suggesties zijn van harte welkom hoor. Als jullie ideeen hebben over de website zelf (zoals de indeling) zijn die ook van harte welkom.

Als we een fysieke winkel zouden hebben, zouden we deze vraag niet hoeven stellen. Dan krijg je namelijk vanzelf van de klanten te horen :"verkopen jullie ook....?". Die vraag krijgen we nu alleen als we op markten staan.

We willen graag onze klanten tevreden kunnen stellen, en daarom dus deze kans om aan te geven wat je mist.

Reageren kan hier, maar mag ook per email naar: debreinaald@hotmail.com
Alvast heel hartelijk dank voor jullie inbreng!

Een fijne (handwerk)zondag gewenst.

Reageren kan hier, maar mag ook per email naar: debreinaald@hotmail.com
Anja & Sanne

P.S. Die fysieke winkel, die komt er wel hoor, maar dat gaat nog wel een tijd duren (helaas).

maandag 12 januari 2015

update Afmaeli trui

De trui is af... nee, toch niet!

Ik had de trui helemaal gebreid, en hij zag er leuk uit. Maar...bij het aanpassen wist ik direct weer waarom ik zo graag top-down brei: de armsgaten waren heel krap.

De romp van de trui past goed, de mouwen passen goed, en de pas bij de hals past goed, maar...
de aansluiting van mouwen naar pas sluit niet goed aan.
Stom van me hoor, dit probleem heb ik altijd als ik een trui met een pas brei, en dan van onder naar boven brei. Hoe het komt weet ik eerlijk gezegd niet, maar het komt er altijd weer op neer dat ik dan de mouwen uit haal, en die dan van boven naar beneden brei. En dan is het probleem opgelost!

Dus bij deze maak ik met mijzelf de afspraak om nooit, NOOIT, meer een trui met pas van onder naar boven te breien.

Het top-down breien heeft naast dit voordeel nog andere voordelen:
Zo kun je tussendoor de trui heel gemakkelijk passen, waardoor je dus NIET delen hoeft uit te trekken, en die opnieuw moet breien.
En een groot bijkomend voordeel vind ik ook dat je weet of je gaat uitkomen met je garen. Kom je wat tekort om mouwen of romp voldoende lengte te geven, kun je dat gemakkelijk oplossen door boven de boorden nog een gedeelte meerkleurig te breien.
Dat is helemaal niet zo gek hoor, bij de Afmaeli hoort het ook zo, maar al zou het eigenlijk niet bij je patroon horen, het breekt vaak net dat saaie eenkleurige, onderste deel van mouwen en panden:
Sorry voor de slechte kwaliteit foto's. Deze zijn gisteren overdag genomen, maar het was hier zo'n grauwe, regenachtige dag, dat de kleuren niet heel goed te zien zijn.

De pas is heel kleurrijk geworden, een soort van regenboog, en dat vind ik een heel bijzondere combinatie met de basiskleur bruin. Ik zou het zelf niet hebben uitgekozen, maar nadat ik op Ravelry truien had bekeken die met deze zelfde kleuren waren gebreid, was ik overtuigd dat dit heel mooi kon worden.
De bolletjes heb ik gefotografeerd, de pas zal ik na het opspannen laten zien, dan komt e.e.a. wat duidelijker op de foto te staan (hoop ik).
Hier de kleurtjes van de pas:
 Oeps, die oranje in het midden heb ik niet gebruikt, die is vervangen door een andere oranje bol wol die er naar mijn idee nog wat beter bij kleurde.

Nou, ik ga nu lekker verder breien, de eerste mouw krijg ik vanavond vast nog wel af, en de tweede zal aan het einde van de week ook wel gebreid zijn. Dan kan de trui geblockt, en is mijn eerste grote project van 2015 een feit. Ik kijk er al naar uit om de trui te dragen, dus gauw aan de slag.

dinsdag 6 januari 2015

2015

2015 is inmiddels alweer 6 dagen oud, vandaag is de laatste dag waarop we elkaar een gelukkig nieuwjaar "mogen" wensen, dus bij deze!

Ik wens jullie allemaal een goed, gezond en creatief 2015 toe.

Ik ben dit jaar begonnen met het afmaken van WIP's. WIP staat voor Work In Progress, projecten die nog moeten worden afgemaakt.

Zo ben ik in december begonnen aan een trui, die ik brei van Scheepjeswol Alaska. Dit garen kocht ik een jaar of 5 geleden op de Handwerkbeurs, als pakket, samen met een patroon voor een vest.
De verkoopster verzekerde me dat er voldoende garen in zat om het vest te breien t/m maat 44, maar toen ik aan de slag ging bleek al gauw dat het niet eens voldoende was voor een vest in maat 36.
Dus breide ik er een trui van, ik kwam net uit met het garen. Een fijne, warme trui, maar na verloop van tijd werd de trui minder mooi. Dus besloot ik de trui uit te trekken en van het garen een vest te breien, gecombineerd met een ander garen. Geen succes, het andere garen was zwaarder en daardoor rekte de Alaska uit. Het werd een lubbervest, bbllgg!

Nu hoop ik op driemaal scheepsrecht. Ik brei de Afmaeli. Dit is een patroon van het IJslandse Lopi.
Het patroon is uitgegeven bij het 20-jarig bestaan, en hier is de link naar de Ravelry-page waar het patroon te vinden is:



Ik brei de versie voor een volwassen vrouw. Een heel aparte combinatie van kleuren, donkerbruin als basis, met grijs, blauw, groen, paars, rood, oranje en geel als bijkleuren.

Ik wil deze trui beslist een keer breien van het echte, originele IJslandse Lopi-garen.
Dat verkopen wij in onze webwinkel (www.debreinaald.nl).
Dit garen voelt wat stug aan om te breien, maar eenmaal gewassen in een Eucalan-badje is het een heerlijk garen, zeer geschikt voor truien en vesten om koude winters te kunnen weerstaan.

Als deze trui af is, wil ik de trui van Alpaca-garen af breien, Dat is een heerlijke trui om aan te breien, het Drops Alpaca voelt heerlijk zacht in de hand, maar omdat ik enkele kleuren gebruik die vrij dicht bij elkaar liggen, is het een project waar ik het liefste bij daglicht aan werk. En  bovendien het liefste ook nog zonder afleiding om me heen. Nou, dat valt niet mee, dus dit is gewoon een langlopend project geworden. Maar ik wil hem nu toch wel echt af hebben, het lijkt me namelijk een heerlijke trui om te dragen.

En dan staat er ook nog een andere trui op de pennen. Dus jullie begrijpen: de komende tijd valt er hier wel weer wat te zien!