zondag 15 januari 2012

andere naalden


Vroeger breide ik altijd met rechte naalden. Bij een trui of vest, breide ik ook altijd de mouwen tegelijkertijd, op 1 naald. Zoals hierboven dus. Ook voorpanden van een vest breide ik op die manier.
Voordeel daarvan is, dat je exact dezelfde mouwen/exact spiegelende voorpanden krijgt, omdat je in exact dezelfde naalden hebt gemeerderd of geminderd, zonder steeds te hoeven te tellen, of te hoeven opschrijven hoe je de ene mouw had gebreid, om vervolgens de andere precies na te maken.

Maar, door de fibro kreeg ik in de loop van de jaren steeds meer moeite met het breien met rechte naalden, en uiteindelijk ben ik gestopt met breien, omdat het niet meer een leuke ontspanning was, maar een pijnlijke inspanning.
Het bleef echter altijd kriebelen, en op een zeker moment heb ik een rondbreinaald gekocht, om eens te zien of ik daar wél pijnvrij mee kon breien. En hoera! Dat ging heel goed! Dus heb ik het breien weer kunnen oppakken, en brei ik sindsdien alles op rondbreinaalden.
Sokken breien vond ik vroeger niet leuk, met 5 van die naalden met aan beide zijden een prikkende punt, bah! Maar met een rondbreinaald vind ik het heel leuk om sokken te breien. Ik brei ze altijd twee tegelijk, op 1 naald. Ook daarbij hetzelfde voordeel, je breit 2 exact gelijke sokken. Ook bij zelfstrepende wol een groot voordeel, want je ziet het direct als er een verschil in kleurverloop zit in de bollen.

Het materiaal waar ik de trui van brei is, zoals ik al eerder schreef, nauwelijks getwijnd, waardoor ik 8 losse draadjes naast elkaar heb. Ik heb geprobeerd om de mouwen tegelijk op te zetten op een rondbreinaald, maar dat bleek niet prettig te breien, ik was meer aan het terug steken dan dat ik vooruit ging. Dus heb ik 2 rechte naalden gepakt (ja, ik heb de koker met alle rechte breinaalden nog wel bewaard, die gebruikt mijn dochter nu). En gisterenavond heb ik de mouwen "ouderwets" opgezet, 2 mouwen tegelijk breien op 2 rechte naalden. Nou, dat ging erbarmelijk!Wat je bovenaan op de foto ziet, is wat ik heb gebreid. Ik heb er een hele (lange) avond over gedaan, en heb het uiteindelijk maar weggelegd, omdat mijn handen het niet leuk meer vonden.

Dus, het is duidelijk: voor mij alleen nog maar breiwerkjes op rondbreinaalden.
Ik heb nu 1 mouw overgezet op een r.br.naald, en ga ze dan nu toch maar apart van elkaar breien.
Zo ziet dat er uit:

En wat ik dan weer een bijkomend voordeel vind, is dat je zo gemakkelijk kunt passen, de mouw is al dicht, dus je hoeft het niet bij elkaar te houden, je kunt er gewoon je arm in steken om te zien of het goed past.
Zo, ik heb vandaag geen afspraken op de agenda, dus ga lekker met de honden wandelen, en daarna verder breien aan de trui.
Fijne zondag allemaal!

1 opmerking:

  1. Hey Anja,

    dat worden prachtige werkjes! En ik moet bekennen...ik ben ook helemaal verslingerd aan de rondbreinaald!
    Groetjes,
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen