woensdag 11 december 2013

Druk met andere zaken


Nou, die zien er grauw uit, niet waar? Net zoals het weer vandaag hier was, grauw, mistig, grijs.
Vanmorgen voor ik naar mijn werk ging even snel op de foto gezet, zodat ik jullie toch nog iets kan laten zien van alles waarmee ik bezig ben.

In een vorig blogje liet ik jullie een mandje vol bolletjes zien. En van die bollen wil ik een sprei haken.
Dit zijn de eerste 2 delen. Gehaakt (stokjes) met de lichtgrijze bollen uit het mandje. Met een randje donkergrijze vasten er omheen. Allebei Lisa van de A.c.tion.
Nu ben ik bezig met een witte lap te haken, van de H.ema bollen. Een makkelijk werkje zo tussendoor.
Ze zien er wat onooglijk uit op de foto, ze zijn dan ook nog niet geblockt.
Helaas, ik kan jullie de overige maaksels nog niet laten zien, dat wordt na de feestdagen.

Nu even iets heel anders. Normaal gesproken blog ik hier alleen maar over mijn creatieve bezigheden. Daar heb ik dit blog ook voor gemaakt. Maar ach, het is tenslotte mijn eigen blog, dus waarom zou ik het niet eens over iets heel anders hebben, als ik daar een keertje zin in heb. Misschien kunnen jullie me nog wel advies geven ook!
Ik ben de afgelopen dagen vooral druk bezig geweest met de administratie/boekhouding van ons gezinnetje. De zorgverzekering nog eens goed bekeken, en waarschijnlijk gaan we over naar een goedkopere aanvullende verzekering. Scheelt per maand E 18,70 voor manlief en mij, dat is E 224,40 per jaar. En het verschil tussen die 2 zijn voor ons 3 behandelingen fysiotherapie en 50 euro per 3 kalenderjaren vergoeding bril. Alle overige verschillen doen bij ons niet ter zake (denk bijv. aan zwangerschap en bevalling).
Dochterlief had dit jaar het maximale vrijwillige eigen risico, maar omdat we nu al weten dat zij van nu af aan onder controle blijft bij een specialist, daar minimaal 2 bezoeken per jaar aan zal brengen, ook minimaal 2 maal per jaar er uitgebreid laboratoriumonderzoek zal zijn en zij (vroeg of laat) medicijnen zal moeten gaan gebruiken, gaan we dat vrijwillige deel schrappen. Dat is 500 euro terwijl zij aan premie 250 euro per jaar kan uitsparen. Als je geen zorgkosten verwacht (en ze ook echt niet krijgt) zou je dus 250 euro kunnen uitsparen, maar als je vooraf al weet dat je zorg nodig hebt, is het financieel niet slim om dat hoge vrijwillige eigen risico te kiezen.
En ja, ik weet dat huisartsen, ziekenhuizen en specialisten onder de basisverzekering vallen, MAAR ook daarvoor moet je eerst je eigen risico van 360 euro "verbruiken" en dan pas worden de meerkosten door de verzekeraar betaalt.
Voor dochter hebben we geen aanvullende verzekering. Er vanuit gaande dat haar geen ernstige ongelukken o.i.d. overkomen, is niet de verwachting dat zij gebruik zal maken van 1 van de dekkingen. Zij heeft zeer goede ogen (dus geen bril/lenzen nodig), heeft geen vriendje c.q. plannen om tienermoeder te worden (dus geen vergoeding condooms en/of anticonceptie nodig), heeft een sterk gebit en nooit gaatjes (dus geen aanvullende verzekering nodig voor de tandarts) enz.
Als ik mijn aanvullende verzekering wijzig betaal ik nog geen 64 euro per jaar daarvoor, en dan krijg ik 9 behandelingen fysio en 9 behandelingen cesar/mensendieck vergoed (ik heb fibro en in het verleden al vaker gebruik van behandelingen moeten maken om mijn lichaam weer op weg te helpen). Ik weet niet wat 9 behandelingen kosten, maar vast meer dan 64 euro! Dus voor mij is het rendabel om wel een aanvullende verzekering te houden. En manlief heeft 2 auto-immuun ziektes, slikt daarvoor dagelijks veel medicijnen (hij is januari al door zijn e.r. van 360 euro heen hoor), specialistenbezoek, laboratoriumonderzoeken enz.En ook voor hem is fysio en mensendieck al eerder zinvol gebleken.

Nu jullie advies: ik weet dat je je basisverzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij mag afsluiten dan je aanvullende verzekering. Nu hebben wij wel collectiviteitskorting, maar de premie voor de basisverzekering is desondanks E 93,60 per maand per persoon. Dat is best veel. Het is een restitutiepolis, maar dat moet bij mijn man sowieso, omdat zijn specialist geen contract heeft en anders niet vergoed zou worden.
Mijn vraag aan jullie is: heeft iemand van jullie ervaring met hoe het in de praktijk uitwerkt, een basisverzekering bij een andere verzekeraar dan je aanvullende verzekering. Zowel goede als slechte ervaringen zijn van harte welkom!

Nou, excuses aan degenen die hier echt alleen maar voor de creativiteit komen, een volgend blogje zal beslist weer daar over gaan!
AnjaGeen opmerkingen:

Een reactie posten