zaterdag 19 januari 2013

goede start van 2013

Het is inmiddels echt winter geworden in Nederland, en wat vind ik het dan fijn om lekker warme breiwerkjes te maken, 's avonds op de bank. Maar ja, januari is voor de meeste mensen ook een maand van zuinig-aan doen, na de dure decembermaand, dus hier wat receptjes hoe je het warm EN betaalbaar houdt:
Men neme...

..... 3 restjes sokkenwol: 
      een restje lichtgrijze Zareska Maris 
      een restje antracietgrijze Regia
      een restje zwarte Fabel
      en een rondbreinaald nr. 4
Brei met 3 draden tegelijk (van elke kleur dus een draadje), zet 90 steken op en brei in het rond, tot je de muts hoog genoeg vindt, minder dan steeds om de andere steek (door steeds 2 steken samen te breien) en hecht af. Werk begin- en einddraadjes weg, en klaar is een lekker warme muts voor manlief:


.... .2 restant-bolletjes Fabel in kleurnr 107 (blauw) 
      heel veel rest-bolletjes van Katia Ole Socks Duetto. 
      een rondbreinaald nr. 31/2.
Ik kocht ooit 2 bollen Katia van elk 100 gram, en breide daarvan een paar sokken en een paar vingerloze handschoenen met insteekflappen. Omdat ik daarbij een precies gelijk kleurverloop wilde, zijn er bij het breien daarvan nogal wat kleine restbolletjes ontstaan. Ik brei nu een paar sokken voor mijn man, met steeds 1 draad Fabel en 1 draad Katia, dus worden het lekker dikke sokken. Ik ben er nog mee bezig, maar het schiet lekker op met zo'n dikke rondbreinaald:

..... 3 bolletjes Gedifra Videra, kleurnr 03212. 
      een paar breinaalden nr. 61/2.
Ik kocht de bolletjes anderhalf jaar geleden uit de opruimingsbak van mijn favoriete handwerkwinkeltje, voor 1 euro per bol. Gisterenavond met breinaald 61/2(!!) 25 steken opgezet, en gewoon in tricotsteek heen en weer breien tot de bolletjes bijna op waren. Draadjes afhechten, shawl in de lengte dubbelvouwen, en de uiteinden voor een deel aan elkaar naaien. Het laatste stuk open houden, waardoor er een lus ontstaat, waar je het uiteinde van de shawl makkelijk tussen kunt stoppen. Snel klaar, heerlijk warm, en prachtige kleuren, die zich moeilijk laten vangen door de camera. Maar de shawl staat prachtig bij mijn oranje winterjas:

Op de laatste foto zijn de kleuren wat beter te onderscheiden.

En zo heb ik nog een projectie op de planken staan, waarin ik allemaal restjes sokkenwol ga gebruiken. 
Al eerder schreef ik hier op mijn blog over een Duitse groep bij Ravelry: Rest-End. Daar verzinnen ze steeds weer leuke dingen die je kunt maken met wolrestanten. Nu is er iemand een KAL gestart, waarin iedereen wordt opgeroepen om mee te doen om Dickerchen of Petzis te breien. Dat zijn sokken, die je breit met 2 resp. 3 draden tegelijk. Lekker dikke huissokken dus, en die lenen zich uitstekend om allerlei restjes sokkenwol op te maken. Nu moet ik eerlijk zeggen, er komen soms sokken voorbij waarvan ik denk: "nou, dat is me toch wel wat te bont", maar er zijn ook sokken bij waarbij je je verbaast dat die zijn gebreid met restjes. Vooral leuk als mensen vooraf de restjes op de foto hebben gezet, je verbaast je soms over wat mensen bij elkaar kiezen, en dan blijken er heel mooie sokken uit te ontstaan. Nu heb ik inmiddels aardig wat restjes sokkenwol EN altijd koude voeten, dus ik ga zeker ook een paar Dickerchen of Petzis breien!
Daarvan komen dan uiteraard weer foto's hier op het blog te staan.

En wat ga ik vanavond doen? Hopelijk de Teckel-trui van mijn dochter afmaken. De Teckel maas ik op de trui, en ik ben al aardig daarmee opgeschoten, dus hopelijk krijg ik dat vanavond nog af, of morgen, want het is een lekker warme trui geworden, prima dus voor dit koude winterweer!

Ik wens iedereen veel schaatsplezier, prachtig weer voor een stevige winterwandeling, of anders gewoon lekker op de bank genieten van de warmte in huis, met een warme kop thee/koffie/chocomel en uiteraard een breiwerkje op schoot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten