zaterdag 1 december 2012

Sinterklaas en een Teckel

Tja, wat een titel heb ik nu weer verzonnen. Maar, het zal aan het einde van dit berichtje wel duidelijk zijn dat het helemaal niet zo'n gekke titel is.

Toen onze dochter nog geloofde in de Goedheiligman, vierden wij uitbundig het Sinterklaasfeest. Dat ging vooraf met een aantal malen de schoen mogen zetten, die dan werd gevuld met hooi en een winterwortel voor het paard,  en natuurlijk een mooie tekening voor Sint. Er werden soms zelfs meerdere schoentjes tegelijk gezet, want onze dochter vond dat haar konijn en onze 2 honden toch ook wel iets lekkers verdienden. En op 5 december waren er altijd heeeeel veel cadeautjes. Want het uitpakken was eigenlijk het grootste feest, de inhoud was van minder belang. Dus heel veel kleine aardigheidjes maakten een grote berg cadeau's van Sint.
Maar toen ze groter werd, werd ook het Sinterklaasfeest niet meer gevierd. We kozen er toen voor om in plaats van heel veel aardigheidjes met Sint, een paar wat grotere cadeau's met Kerst onder de boom te leggen. Geen heel grote zaken hoor, dingen als een X-Box360 of Wii (hoe schrijf je dat überhaupt?!),  daar deden we niet aan.
Dit jaar had ik opeens zin om voor Sint te spelen. Gewoon wat leuke dingetjes breien voor mijn man, namens Sint. Niet zo vreemd hoor, als je bedenkt dat manlief nooit wilde dat ik voor hem zou breien, tot dit jaar. Hij stelde voorzichtig voor of ik niet eens een paar "geitenharen sokken" voor hem zou willen breien. Dat heeft mijn moeder vroeger wel voor hem gedaan, maar zij breit al jaren niet meer, en zijn voorraad hand-gebreide sokken was op. En het eerste paar dat ik voor hem breide beviel zo goed dat er meer mochten komen.
Nu was ik in april samen met mijn dochter op de handwerkdagen in Nieuwegein geweest. We vonden er eerlijk gezegd niet veel aan, behalve dan de ruiltafel. We hadden geloof ik 2 grote tassen vol mee genomen, en hebben aardig wat kunnen ruilen. Zo kwam ik in het bezit van 2 bollen Neveda Scheepjes  Super Noorsewol extra in bruin/blauw. Ik wist dat 2 bollen niet genoeg zou zijn voor een paar sokken voor manlief, maar vond ze te mooi om te laten liggen. Wat wil het toeval dat ik onlangs een wolwinkeltje ontdekte, en die restant-bollen opruimde, waaronder 2 van diezelfde bollen! Het verfbad klopt natuurlijk niet, dus ik was van plan om dan om en om een naald met het ene verfbad en met het andere verfbad te breien, maar toen ik de bollen bij elkaar hield kon ik onmogelijk verschil onderscheiden, en ben ik dus maar gewoon 2 sokken tegelijk op 1 rondbreinaald gaan breien, van teen naar top, mijn favoriete manier van sokken breien. Ik heb de sokken inmiddels af en dit heb ik nog over:

Verder heb ik ook nog een eenvoudige muts gebreid. Manlief heeft niet meer zo'n dikke bos op z'n bolletje staan, en vorige winter had hij nog maar 1 muts over. Toen die een keer in de was zat, vond hij het maar lastig dat hij geen reserve-muts meer had liggen. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd, en ik breide een muts van een bol bruine Tweed, die ik ooit eens bij een kringloopwinkel kocht voor 1 euro! Volgens mij is dit een bol die vroeger bij de Hema werd verkocht, maar ik weet dat niet zeker.  Dit is er nog over van de bol:

Tja, de resultaten kan ik natuurlijk nog niet laten zien, die volgen later deze maand (ik ben vergeten om voor het inpakken ze op de foto te zetten, dus ik weet niet wanneer ik er aan toe kom om dat wel te doen, en ze hier te tonen).

En tenslotte pakte ik nog een heel klein cadeautje in. Gewoon als lolletje. Wel eens gehoord van een Willie Warmer? Moet je eens kijken op Ravelry, wat je daar aantreft! Nee echt, serieus, ik heb het patroon gewoon van Ravelry, gratis en natuurlijk reuze grappig!
Ken je Ravelry nog niet? Dan raad ik je aan om daar snel naar toe te gaan, en lid te worden. Kost niets, maar er gaat een wereld voor je open, met heel veel (gratis) patronen, heel veel groepen waarvan je lid kunt worden, Nederlandse zowel als buitenlandse, die allerlei onderwerpen bespreken, of een bepaald (goed) doel, of KAL-s organiseren. KAL staat voor Knit ALong, oftewel gezamenlijk hetzelfde breien/haken. Dat kan dus zijn allemaal precies hetzelfde model, maar pasgeleden deed ik bijvoorbeeld mee bij de Nederlandse groep Dutch Crafters Group aan de vrije-vestjes-KAL. Daar was iedereen dus vrij om te kiezen welk patroon zij/hij ging breien of haken, als het maar een vestje werd.
En je kunt er eindeloos ronddwalen langs de prachtigste breiwerken, maar ook vragen stellen, over een brei-techniek of over wol-keuze of over een patroon waar je niet uitkomt en ga zo maar door. Alleen 1 waarschuwing: Als je niet tegelijk kunt breien en lezen, heb je kans dat je aan het einde van de avond wel heel veel het gelezen, maar geen steek hebt gebreid!

En dan die Teckel uit mijn titel. Herinneren jullie je nog dat ik een aantal weken geleden een brei-tijdschrift had gekocht, Fantastische brei-ideeen? Daarin staat o.a. een trui met een ingebreide hond (Teckel). En laten wij nu een Teckel hebben! Een standaard ruwhaar, dus zeg maar het grootste formaat, en dan zwart/bruin ruwharig. We hebben 4 honden, maar eigenlijk hebben we 3 middenslag honden en een Teckel! Want echt, een Teckel, dat is geen gewone hond. Ze zijn klein, maar hebben een ego alsof ze een Deense Dog zijn. Wij noemen onze hond dan ook vaak bij haar bijnaam: prinses.
Toen mijn dochter die trui in het blad zag staan, met een hond die begint op het voorpand en doorloopt naar het rugpand, wilde ze die graag hebben.
Twee weken geleden zijn we naar een wolwinkel gegaan in Drenthe. Ze wilde een andere achtergrondkleur, niet het geel zoals in het blad staat, maar zalmroze of zoiets. Het werd uiteindelijk blauw! Hetzelfde blauw als ik gebruikte voor een trui voor mijzelf in de winter 2010-2011.
Volgens het patroon waren er 9 bollen nodig. Maar van die trui voor mij, had ik nog 4 bollen over. Die wilde ik in april meenemen naar de ruiltafel op de handwerkdagen, maar dochter had ze uit de tas gehaald, die mochten niet geruild, daar konden we nog wel iets mee... Ik heb toch maar 9 bollen gekocht, want tja, die bollen thuis waren natuurlijk al een paar jaar oud, die kon ik misschien gebruiken om boorden te breien (het patroon is zonder boorden, maar dochter wil er wel boorden aan). Wat denk je? blijken de bollen die ik thuis nog had exact hetzelfde verfbad te hebben als de bollen die we net hadden gekocht. Hoe is het mogelijk! Zeker als je bedenkt dat die andere 4 bollen in Zuid-Holland waren gekocht, zo ongeveer aan de andere kant van het land.
Ik ben braaf proeflapjes gaan breien, en dat was maar goed ook, want ik heb er heel wat gemaakt voordat de stekenverhouding klopte. Nu loopt die hond dus door over de zij, en het patroon heeft een apart voorpand en rugpand. Dat vind ik dus niet mooi, dan loopt er een naad dwars door de hond heen! Dus brei ik de trui op een rondbreinaald. Verbaast je vast niets, wanneer brei ik nu een iets echt helemaal volgens patroon? Zelden!
Afijn, ik had het boord en een stukje trui gebreid, maar ik vond het niet mooi worden. Veel te slap, zo zou de hond gaan "doorhangen". Dochter was het met me eens, en dus weer uittrekken. Nee, niet eerst een foto van gemaakt natuurlijk.
Ik brei de trui nu met een dubbele draad. Gisterenavond proeflapjes gemaakt, en begonnen aan het boord voor de panden. Inmiddels zijn de poten van de hond al ingebreid en ben ik bij de buik aangekomen. Gaat dus heel snel.
Nu heb ik in mijn leven al heel wat meerkleurige truien gebreid, maar altijd met een apart voor- en achterpand. Omdat ik toen nog niet had gehoord van rondbreinaalden of het gemak daarvan.
Zo herinner ik me een donkerblauwe trui met daarop een skilift met skiërs in allerlei bonte kleding, met op de achtergrond bergen. En ook een trui met allemaal kleine ruitjes, zwart-wit, he, dat heeft een naam, picot-ruitje of zoiets? En daar had ik dan eenzelfde geruite, wollen broek onder! Toen helemaal mode, nu moet ik er niet aan denken!
Maar goed, ik dwaal af. Wat ik wilde vertellen was, dat ik tegen een "probleem" aanliep. Je kunt natuurlijk meerkleurige truien maken op een rondbreinaald, denk maar aan fair-isle/intarsia. Maar met grote vlakken in 1 kleur gaat dat niet, want als je 1 ronde hebt gebreid zitten de draden allemaal aan de verkeerde kant van het kleurvlak. Dus nu brei ik de trui wel op een rondbreinaald, zodat er geen zijnaden ontstaan, maar ik brei wel heen en weer. Om te voorkomen dat er dan een gat ontstaat bij het keerpunt, gebruik ik daar van dezelfde kleur afwisselend het ene setje bollen en het andere setje bollen.
Snapt iemand nog wat ik aan het doen ben? Het is heel simpel, maar het klinkt geloof ik nogal ingewikkeld. Nou, in ieder geval, ik heb inmiddels 20 van de 56 naalden van de Teckel ingebreid. Ga straks lekker verder breien, want het is heerlijk materiaal om te breien. Oh, had ik nog niet verteld waarmee ik brei? Scheepjes Allure, kleur 21, een patrolachtige kleur blauw. En de Teckel brei ik met Neveda Socky/Pulli, kleur 810 (chocolade bruin). Morgen even een geschikte kleur rood uit mijn voorraad opdiepen, je hebt maar een heel klein beetje rood nodig voor het halsbandje, dus daar heb ik geen bol voor gekocht, ongetwijfeld zit er een geschikte bol in mijn bolletjes-voorraad.

Zo, de tekst is getypt, nu zien of ik nog weet hoe ik de foto's erbij zet. Ik typ dit namelijk op de laptop van mijn dochter, maar die is niet aanwezig voor hulp, dus moeders zal het alleen moeten doen. Nou, als er geen foto's bij dit bericht staan is het me dus niet gelukt, dan verschijnen ze morgen wel, met hulp van dochterlief.

Fijne zaterdagavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten