zaterdag 28 april 2012

sokken, knopen en sokken

Sokken, knopen en sokken heb ik als titel meegegeven. Omdat ik jullie 3 dingen heb te vertellen en te laten zien:

Allereerst: Sokken
Ik doe mee bij de Duitstalige Ravelry-groep aan de 12für12-KAL. Voor wie er niet bekend mee is, KAL staat voor Knit ALong, oftewel met een groep mensen aan hetzelfde breien. In dit geval gaat dat zo: aan het begin van het jaar kies je uit je voorraad 12 (pakketjes van) bollen, die pak je in, en de pakjes voorzie je van het nummer 1 t/m 12. Elke maand trekt de moderator een nummer, en dan gaat iedereen dus aan de slag met de inhoud van dat pakketje. Nu had ik in maart gesmokkeld, de beige wol die in het pakket voor maart zat vond ik erg saai van kleur, dus besloot ik om er de wol uit een ander pakket bij te gebruiken. Het was de wol uit pakket nummer 4, en van die 2 pakketten wol heb ik de Must Have Cardigan gebreid. Ik trof het, in de maand april werd pakketnr 4 getrokken, dus qua nummering liep ik helemaal in de pas. Maar toch klopte het voor mijn gevoel niet helemaal. Ik had een goede beslissing genomen door die 2 kleuren samen te breien, maar na 4 maanden hoor je natuurlijk van die 4 pakketjes ook 4 projekten gebreid te hebben, en ik had er dus maar 3! Deze week bedacht ik, dat ik van de restjes sokkenwol die ik over had van de maand februari natuurlijk best nog een paar sokken kon breien, dan zou ik tóch 4 projektjes af hebben. En zodoende heb ik deze week dus nog een paar sokken voor mijzelf gebreid. Op het laatst was het echt steeds weer zoeken naar stukjes met een zelfde kleurverloop, maar het is aardig gelukt! Kijk zelf maar:

Knopen
En dan wil ik hier even reclame maken voor Grootmoeders Knoopendoos uit Veendam.
Nee, ik heb geen aandelen, maar ik ben wel heel erg te spreken over de service die je daar krijgt.
Ik had een keer op een Handwerkbeurs knoopjes gekocht, 6 op een kaartje. Deze:

En laten die nu heel goed passen op het vest dat ik laatst heb gebreid. Maar...dat heeft 8 knoopsgaten! Ik heb op Ravelry gevraagd of er mensen waren die wellicht zulke knopen hadden en ze aan mij wilden verkopen. Niemand had exact dezelfde, maar ik kreeg wel de tip gewoon even te mailen naar Grootmoeders Knoopendoos, want, zo werd mij verteld, daar willen ze je graag helpen hoor.
Dus mailde ik eerder deze week, en vroeg of zij wellicht nog deze knopen in voorraad hadden.
Direct een mailtje terug, dat men even in de aanhangwagen ging kijken, en dan zou ik in de loop van de week nog wat horen. Gisteren kreeg ik een mailtje, ze hadden nog precies 1 zo'n kaartje! Voor 2 euro (inclusief verzenden) waren ze voor mij! Gisterenavond het geld overgemaakt en een berichtje gestuurd dat het geld onderweg was, kreeg ik als antwoord dat de knoopjes die middag al op de post waren gegaan! Wat een service zeg, eerst de moeite doen om 1 kaartje met knopen uit de enorme voorraad op te duiken, en dan vervolgens het al opsturen, nog voor dat er betaald is! Hopelijk liggen ze vandaag nog in de brievenbus, dan kan ik de knopen aannaaien, en het vest gaan dragen.

Sokken
Ik brei al heel veel jaren, op de basisschool geleerd, vanaf mijn puberteit met veel plezier heel veel kleding gebreid, later ook voor mijn dochter heel wat truitjes gemaakt, en na een onderbreking van een kleine 10 jaar (o.a. in verband met fibro, waardoor het breien erg pijnlijk was ipv een plezierige bezigheid) ben ik alweer een tijd bezig. Maar eigenlijk uitsluitend voor mijzelf. Mijn man en dochter hebben het altijd warm, dus die dragen zelden een trui. Zelf ben ik juist een koukleum (mede door de fibro), dus truien en vesten kan ik altijd gebruiken. En ook (dikke) sokken komen goed van pas, ik draag het liefst 2 paar sokken over elkaar, omdat dat mijn voeten wat warmer houdt.
Maar wat overkomt me vorige week? Mijn man vroeg mij om eens een paar sokken voor hem te breien! Mijn moeder heeft heel wat sokken voor hem gebreid, maar zij kan dit al jaren niet meer, en zijn voorraad (geitenwollen) handgebreide sokken was nu toch echt op. De laatste tijd allerlei gekochte sokken geprobeerd, maar die bevallen hem totaal niet. Broeierig, en snel stuk. Dus nu vroeg hij mij om voor hem sokken te breien. En ik heb dus nog nooit sokken voor iemand anders gebreid, altijd alleen maar voor mijzelf!
Nou goed, ik heb dus sokkenwol gekocht, Neveda Scheepjes Super Noorse Wol Extra, wat dikkere sokkenwol dus, en daar ga ik dan maar eens aan beginnen. Best gek, ik heb al zoveel sokken gebreid, maar nu ze niet voor mijzelf worden, vind ik het toch best spannend, of ik wel goed passende sokken zal krijgen. Ach, vooruit, gewoon doen!
Dit is de wol die ik kocht, met een proeflapje erbij!
Ik wens jullie allemaal een goed weekend (lekker druilerig weer vandaag, goed breiweer!) en een hele fijne koninginnedag toe!

Naschrift: de knopen zijn inderdaad vanmiddag aangekomen, yippie, ben er blij mee. Zal z.s.m. een foto maken van het vest, compleet met knopen!

1 opmerking:

  1. Wat een leuke Kal is dat. Zelf merk ik dat ik niet zo heel goed ben in kals, ik bepaal het toch liever zelf geloof ik.

    Fijn zeg van die knopen! En leuk dat je sokken voor je man 'mag' breien. Ik brei een beetje teveel voor anderen heb ik gemerkt. Ik had me voorgenomen om juist meer voor mezelf te breien maar dat lukt tot nu toe maar matig.

    BeantwoordenVerwijderen