vrijdag 26 juli 2013

stashbusting

Especially for bloggers who participate in the Stashbusting Challenge, but can't read Dutch, I'll write a blog in English. Last week I wrote this already in Dutch.
I went trhough my stash, and decided to make some project-plans.
This is what I came up with:
This old-pink yarn will become a knitted sweater for me, the green and off-white will become a knitted sweater for my daughter (and probably there will be enough left of all 3 colors to make a third sweater).

This wonderful Drops Alpaca, together with some leftovers and a blue Fabel (which in real does match very well in color) will become a knitted sweater or cardigan for me too.
And this mohair will probably be turned into a knitted sweater or cardigan for me also.
All these grey bits and leftovers will become some pair of socks for my husband.
These shinny cottons? I'm not sure yet, but probably a blanket for one of the beds in our holiday-cabin. I'll probably crochet this one.

This brown sweater isn't looking well anymore, if you look closeby, so I'll frog it and together with the 3 balls with some shinny, glittering brown in it, I will knit it to another sweater.


This dress I don't really like, I never wear it, so I'll frog that one too, and knit it into a cardigan.

And finally I'll knit a cardigan of a lot of balls I have like this one:

So, as you all can see, I have a lot of plans, and they all include only stash yarns!!! I think I could go "cold-sheep" for a year or so, without having any problem, staying busy, knitting and crotcheting!

Well, I hope you liked your visit here, and I hope more of you will go look in their stash and make plans with it, like I did!

Anja


vrijdag 19 juli 2013

paarse trui

Gisteren een heerlijke dag gehad met het uitsorteren van mijn handwerkkast.

Zoals ik schreef, kwam ik 1 UFO tegen: de paarse streeptrui.
Ik vroeg me gisterenavond af, waarom die trui toch in de kast was beland, want ik was al best ver, waarom had ik die niet gewoon even afgemaakt?
En omdat ik toch geen werkje om handen had (de 2 spreien liggen in het vakantiehuisje) heb ik die trui er maar eens bij gepakt. Ja, toegegeven, wel wat warm om bij dit weer aan te werken, maar zo 's avonds ging het goed, het koelde buiten lekker af.

En ik wist het direct weer: de 2 hoofdkleuren zijn nauwelijks getwijnd, en dus moet je eigenlijk voortdurend naar je breiwerk kijken, omdat je anders heel snel verkeerd in steekt en lusjes op haalt.
Ik ben niet gewend om (veel) naar mijn breiwerk te kijken, ik brei terwijl ik een boek lees of tv kijk, alleen bij fair-isle e.d. is het natuurlijk opletten en vooral goed tellen. Maar dit is een simpele trui, van onder naar boven gebreid, zowel lijf als mouw in het rond, en dan bovenaan bij elkaar komend in een pas. Niks lastigs aan. Maar dat garen, dat is dus heeeeeeel lastig!
En daar komt bij dat het paars ook wel erg donker paars is, dus je moet wel heel goed licht er op hebben, anders zie je het niet eens als je in de draad steekt.
Begin augustus heb ik de wol bij elkaar gezocht (even nagekeken op mijn Ravelry-pagina, zo makkelijk!) maar pas ergens in het najaar ben ik er aan begonnen. En tja, dan wordt het al vroeg donker, en moet je bij kunstlicht breien. Wat normaal geen probleem oplevert, maar zelfs bij kunstlicht is het lastig om deze paarse wol goed te breien. En daardoor is de trui in de kast terecht gekomen, en als ik hem niet toevallig was tegengekomen gisteren, zou er ik waarschijnlijk helemaal niet meer aan gedacht hebben!
Dus nu maar even kiezen op elkaar, en de trui afmaken. Want ik houd niet zo van WIP's en ik heb ook al 2 spreien in de maak, en ik wil ook wel graag weer een nieuw breiwerk gaan opzetten.....

Over die spreien gesproken, wat jammer dat niemand van jullie een suggestie heeft voor de tweede sprei. De Hitchhiker laat ik maar even wat het is, en ik ga eerst de geel/blauw/rode sprei afhaken, dan heb ik nog even de tijd om te bedenken wat ik ga gebruiken aan materiaal voor de tweede sprei. Ik kwam gisteren nog aardig wat glanskatoen tegen, in felrood, felblauw en groen, misschien ga ik daar wel mee aan de slag. Nog geen idee wat dan precies, ik zal waarschijnlijk met dubbele draad moeten werken omdat het anders wel een heeeeel dunne sprei wordt. Maar of ik dan banen ga haken, of misschien wel een zigzag-sprei, net zoals ik laatst dat blauwe kussentje haakte, ik weet het nog niet. Granny squares ga ik zeker niet doen, zo'n sprei heb ik als kind jaren op mijn bed gehad, ben er nu nog steeds een beetje op uitgekeken. Maar misschien wel dichte blokjes maken, en die aan elkaar zetten? Als jullie willen meedenken, graag! Het gaat om deze kleuren:
(even een oude foto erbij gepakt, vorig jaar overwoog ik hiervan een vest te breien, uiteindelijk werd het een beige vest met donkerblauwe strepen!).

Iedereen een zonnige dag gewenst!!!

UPDATE:
Toegegeven, het zijn niet de beste foto's maar door het vele zonlicht krijg ik het nu echt even niet beter op de foto:

Zoals jullie zien hoef ik alleen nog maar de halsafwerking te doen. Maar nu vind ik het echt te warm om aan deze warme, wollen trui verder te breien, dat doe ik misschien vanavond wel, als het afkoelt, of later deze week. Ik houd jullie op de hoogte!


donderdag 18 juli 2013

overzicht


Wat een heerlijk weer hebben we EINDELIJK!!! En raad eens wie er vakantie heeft? Wat ben ik een geluksvogel!
We gaan niet echt weg dit jaar, we hebben genoeg te doen in en rond het huis, en ons vakantiehuisje. Dat krijgt een nieuw dak, en wat treffen we het met het weer daarbij!
Maar vandaag ben ik een dagje alleen thuis, en ik heb eens mijn kast met wolletjes en bolletjes leeg gehaald, om het allemaal weer eens wat beter te sorteren.
Doen jullie dat ook wel? Ik mag dat graag doen, op de grond zittend, omringd door allerlei bolletjes in allerlei kleurtjes. En dan bepalen hoe ik het dit keer ga sorteren. Soms heb ik alles op kleur, soms op materiaalsoort (wol, katoen) en soms combineer ik "projectjes"bij elkaar.
Dit keer ben ik eerst begonnen om alles apart te leggen waarvoor ik al een duidelijke bestemming heb.
Ik heb er foto's van gemaakt en op mijn Ravelry-pagina gezet, zodat ik, als ik weer aan de andere kant van het land aan het werk ben, gemakkelijk kan kijken wat ik ook al weer in voorraad heb, en wat de plannen daarmee zijn.

Tot mijn grote verbazing heb ik niet zoveel resten meer, die zijn de laatste tijd verwerkt in allerlei kleine en grote werkjes.
Ik heb een klein notitieboekje gepakt (wat ik ooit mocht ontvangen voor mijn verjaardag van een lieve Raveller), en heb daar per pagina opgeschreven wat ik voor plannen heb, met welke materialen, welke stekenverhouding en naalddikte erbij hoort enz. Zo kan ik gemakkelijk patronen zoeken, zonder dat ik steeds in de kast moet kijken welke stekenverhouding goed is voor dat bepaalde project.

Wat ik zoal voor plannen heb liggen?
Nou, kijk maar even mee:
Hiervan wil ik een roze trui breien voor mijzelf (patroon is al uitgekozen) en een groen/witte trui voor mijn dochter (zij moet nog een patroon kiezen).

Deze jurk bevalt me niet (draag hem gewoon nooit) en ik ga hem uittrekken en er waarschijnlijk een vest van breien:

Van deze blauwe mohair wil ik een trui voor mijzelf breien, en er dan de andere kleurtjes wellicht bij gebruiken, misschien een pas rond de hals maken met die kleurtjes, oftewel: patroon moet nog worden uitgekozen!

Deze bruine trui is heerlijk warm, maar niet meer zo mooi, dus die wil ik ook uittrekken, en dan een nieuwe trui breien, met de 3 bolletjes Scheepjes Stella erin verwerkt voor een wat sjieker effect:

Deze prachtige bolletjes Drops Alpaca verdienen natuurlijk een heel zorgvuldig uitgezocht patroon. Met de restantjes Katia Olé erbij en misschien ook nog de blauwe Fabel (in het echt past die kleur heel goed erbij, op de foto komen de blauwe en groene tinten wat feller over ):

En van al deze bolletjes zal ik waarschijnlijk sokken en een muts voor manlief breien:

En dan staan er nog een paar projectjes NIET op foto's! Zoals:
- bordeauxrood/grijs/zwart gemeleerde mohair die waarschijnlijk een shawl voor dochterlief wordt(heerlijk zacht en warm, en precies dezelfde kleur als haar winterjas)
- de paarse streeptrui die ik dit najaar begon, maar die nog altijd wacht op een pas:
Sorry, ik heb even geen foto paraat van de huidige stand van zaken.
- een vest (waarschijnlijk) van ecru bollen die ik ooit op de Handwerkbeurs kocht bij Bart & Francis:

En natuurlijk wil ik ook wel graag nog een paar sokken breien. Ik heb overigens een aantal sokken die dun worden bij de tenen, en ja, ik heb in mijn jeugd nog geleerd hoe je sokken moet stoppen, dus dat zou ik kunnen doen. Maar dat vind ik toch niet zo geslaagd eruit zien bij zelfstrepende sokkenwol, dus ik zal waarschijnlijk wat nieuwe teentjes breien, en die dan aan de sokken naaien.

Goed, even snel geteld kom ik op meer dan 10 plannetjes! En de meeste zijn best grote projecten, zoals truien en vesten! Dus ik denk (nee ik weet zeker) dat ik de komende winter niet eens voldoende tijd zal vinden om ze allemaal uit te voeren! Maar dat geeft niets, het maken van plannen is ook al leuk, zo heb ik de voorpret, zelfs al zou het nooit worden uitgevoerd!

Nou, nu nog even een doosje uitzoeken waar gaandeweg van alles in terecht is gekomen (knopen, haak-en rondbreinaalden, centimeters, spelden, steken-markeerders), en dan is mijn kast weer helemaal mooi overzichtelijk! Daar houd ik van! En dan lekker genieten in het zonnetje, eens even bedenken wat ik mee naar buiten zal nemen, want stil zitten is niets voor mij!

Iedereen een hele fijne, zonnige week gewenst. Ik hoop hier snel weer terug te zijn, maar kan niets beloven!







dinsdag 2 juli 2013

Sprei haken

Hallo lieve lezers,
Het is alweeeeeer een hele tijd geleden dat ik een berichtje plaatste.
En dat kwam dit keer niet doordat er niets te melden was.
Ik heb best wat meters gehaakt, dus er was ook echt wel wat om te laten zien, maar dit keer had ik domweg niet de beschikking over een computer waarmee ik op blogger kon komen.
De adaptor van de laptop is doorgebrand, en ik ben nu al anderhalve week bezig om een andere te krijgen. Ik heb een uitgebreide garantie, en daar valt ook de adaptor onder, maar de Apple-winkels zijn failliet gegaan, en maken sinds vorige week maandag weliswaar een doorstart, maar ze mogen/kunnen eigenlijk de klanten niet helpen. Ik heb recht op een vervangende adaptor, maar die krijg ik dus niet!
En het ICentre wil wel een nieuwe opsturen naar mijn thuisadres, maar daar moet ik dan wel een creditcard voor hebben (en die heb en wil ik dus niet!).
Nou ja, gelukkig nu even een adaptor van iemand mogen lenen, zodat de laptop weer opgeladen kan worden, en ik dus eindelijk een berichtje kan plaatsen!
Natuurlijk hebben we thuis wel een vaste pc, maar doordat bij werkzaamheden een kabel is gebroken, hebben we in de hele straat al ruim een dag geen telefoon en internet!
Nou goed, nu over naar het handwerken, daarvoor bezoeken jullie immers mijn blogje (wat ik overigens zeer waardeer!).

Zoals jullie weten was ik een sprei aan het haken voor 1 van de bedden in ons vakantiehuisje.
De middenbaan is klaar, ongeveer 215 cm lang, dus die valt ruim over het bed, ook als er een hoofdkussen op ligt.  


En nu ga ik aan beide zijkanten in dezelfde lijn verder, dus stokjes en vasten, om lussen van lossen heen gehaakt. De eerste streep in de hoofdkleur geel, daarna een rij blauw, en daarna een aantal strepen in afwisselend geel en rood.


De lichte blauw en donkergeel zijn vrijwel helemaal opgebruikt in het middenstuk, dus de zijkanten haak ik voornamelijk met geel en rood, waar ik nog heel veel van heb, afgewisseld met af en toe een donkerblauwe baan, gewoon omdat ik daar niet zoveel meer van heb. Op deze manier wordt de sprei een prima restverwerker.

En dan vraag ik jullie hulp/advies voor het volgende:
Herinneren jullie nog dat ik hier ooit een (soort van) Hitch-hiker liet zien? Gebreid van 3 bollen Fabel sokkenwol, met hoofdkleur groen. Nu heb ik helemaal niets met groen, en de Hitch-hiker heb ik echt nog nooit gedragen, omdat hij gewoon niet past bij mijn kleding. Dus bedacht ik me dat ik die misschien wel zou kunnen gebruiken als basis voor een andere sprei. Langs de kartelrand heb ik een rand gehaakt. Zoals je op de foto hierboven kunt zien.

En aan de zijkanten heb ik vast wat randjes gehaakt.

En nu heb ik dus zeer ernstige twijfels! Ik heb allerlei restjes wol opgezocht die qua kleurstelling bij de kleuren van de Hitch-hiker passen, en ben gaan haken. Of de kleuren op internet goed overkomen weet ik niet, in het echt passen ze zeker goed bij elkaar, maar of dit nu een leuke sprei gaat worden?? Aan de andere kant vind ik het ook wel zonde om de hele Hitch-hiker uit te trekken.
Nou, graag jullie raadgeving!!!! Hiermee doorgaan, een andere manier van "aanhaken", of toch de Hitch-hiker toch uittrekken? Wat zouden jullie doen?
Hopelijk kan ik snel reageren op jullie adviezen!!