vrijdag 29 maart 2013

Vrolijk Pasen en tot...

Lieve lezers,

Ik wil jullie op deze Goede Vrijdag graag allemaal vast een Vrolijk Pasen toewensen.

Zoals jullie misschien wel weten, woon ik aan de ene kant van Nederland en werk ik aan de andere kant.
Samen met dochterlief, die haar opleiding ook volgt aan die andere kant van Nederland, verblijf ik doordeweeks dus aan die andere kant.
Tot nu toe huurden we een verblijfje, maar nu gaan we een eigen huisje kopen! Morgen is de overdracht, en ik heb er helemaal zin in. Het is niet groot, een woonkamer, keuken, badkamer, 2 slaapkamers, maar groot genoeg voor ons tweetjes. We zijn al volop plannen aan het maken hoe we het creatief kunnen gaan aankleden. Maar voordat het zover is, gaan het eerst helemaal naar onze zin maken. Dat betekent wat sloopwerk, veel schilderwerk, nou ja, kortom, ik verwacht de komende tijd niet veel tijd te zullen hebben voor handwerken en bloggen.
Als er een gaatje is zal ik dat zeker benutten, en jullie hier op de hoogte houden.
Dus: tot....ooit!
Anja

donderdag 21 maart 2013

jullie hadden nog iets tegoed

Jullie hadden nog iets van me tegoed. Ik had immers beloofd om foto's te maken van het kussenhoesje, als het weer het zou toelaten. Nu was het zondag een sombere dag, maar maandagochtend scheen het zonnetje, dus gauw buiten op de foto gezet.
En hier is het begin van de tweede hoes.

Inmiddels is de lente officieel begonnen in Nederland, maar vandaag viel er hier nog heel wat sneeuw uit de lucht. Wat zijn de meeste mensen toe aan wat zonlicht, en hogere temperaturen!
In ieder geval ben ik blij dat ik met deze vrolijk gekleurde hoesjes ben begonnen, ze stralen me tegemoet terwijl ik bezig ben, daar word je vanzelf wel vrolijk van!


zondag 17 maart 2013

Stash-buster challenge 2013


Alweer bijna 2 weken geleden dat ik hier voor het laatst een berichtje plaatste.
Ik heb in die tussentijd niet stilgezeten hoor. Heb weer wat lapjes erbij gehaakt voor de kussenhoesjes die ik wil maken. En ik heb ze ook al aan elkaar gezet, dus bijna 1 kant klaar!
Als het vandaag nog droog wil worden zal ik proberen een foto te maken en hier te plaatsen.

Zoals jullie zien staat er boven mijn blog een afbeelding, van de smash-buster-challenge 2013.
Ik heb er hier al eerder melding van gemaakt, en nu besloten om mee te gaan doen.
Twee bloggende dames hebben dit bedacht, het is heel eenvoudig, de bedoeling is om (een gedeelte van) je voorraad wolletjes en bolletjes te gaan gebruiken, in plaats van ze nog langer in voorraad te houden.
Iedere maand kun je een foto plaatsen van de voorraad die je die maand wilt gaan verwerken, en als je projectje(s) klaar is/zijn, laat je je werk weer zien. Zo stimuleer je elkaar, en kun je heel leuke ideeën opdoen bij elkaar.
De foto hierboven is van de voorraad die ik op dit moment aan het verwerken ben tot kussenhoesjes.

Ik heb niet een enorm grote voorraad, maar toch wel genoeg om het jaar 2013 met gemak door te komen. Mijn voornemen is om min of meer op cold-sheep te gaan voor de rest van het jaar.
Min of meer, at houdt in dat ik geen nieuwe bollen meer wil kopen, maar aankopen op een rommelmarkt of bij een kringloopwinkel sluit ik niet uit. Gewoon omdat je daar soms voor heel weinig geld een goede slag kunt slaan.

Wil je ook meedoen, of eens kijken wat het inhoudt? Dan kun je bovenaan op de afbeelding van de Stash Buster Challenge 2013 klikken, of gewoon hier naar de blog gaan van Linda , zij is 1 van de 2 dames die dit organiseert.

Fijne zondag allemaal (zonder zon hier helaas!)

dinsdag 5 maart 2013

Wat een stralende dag!



Hebben jullie vandaag ook zo genoten van het heerlijke voorjaarsweer?
Ik was echt een bofkont, want juist vandaag was ik een dagje vrij!

Dus lekker in het zonnetje zitten haken, ik heb inmiddels al 6 lapjes voor de kussenhoesjes gemaakt. Links bovenin een smal donkerblauw lapje van vasten, net als het rode lapje onderin. De blauwe linksonder in is een combinatie van om en om stokje en vaste, en terug haak je dan een stokje boven een vaste en een vaste boven een stokje. De 3 andere lapjes gewoon stokjes.
Ik wil een beetje afwisseling er in brengen, maar ik wil geen open werkjes, omdat ik niet wil dat je de binnenkussentjes er doorheen kunt zien. Dat beperkt me wel in variatie, maar als ik de lapjes zo bij elkaar zie, denk ik dat het toch wel grappige kussentjes gaan worden.
Denk nu niet dat ik de hele dag heb zitten haken hoor, dan zouden mijn polsen beslist gaan protesteren. Maar zo elke dag een stukje verder haken, dan gaat het toch ongemerkt best snel!

Vanavond na het eten ben ik nog lekker een stukje gaan fietsen, had er zo'n zin in om zolang mogelijk van deze mooie dag te genieten! Prachtig ondergaande zon, maar even niet denken aan de weersvoorspelling voor zondag (dan wordt hier 2 cm sneeuw voorspeld! NEE, ik wil nu geen sneeuw meer, hoe leuk ik dat in de winter ook vind, van mij mag het nu voorjaar worden EN blijven!).

zondag 3 maart 2013

Lente-gevoel

Zomaar 2 blogjes op 1 dag, gewoon door dat heerlijke lente-gevoel!

Ik vind het leuk om zo af en toe eens op zoek te gaan in Blog-land. Op zoek naar blogs die ik nog niet ken, waar handwerken centraal staat, en dan bij voorkeur breien en/of haken.
Vaak ontdek ik die blogs via-via.
Ik lees op een blog wat ik al ken, zie daar in de kantlijn een rijtje blogs genoemd staan, die worden aanbevolen, en klik die dan aan. Soms kom ik dan op blogs die ik nog niet kende, maar die zeer de moeite waard blijken te zijn. Of ik kom op mij al bekende blogs, waar dan weer links staan naar weer andere blogs. Kortom, doorklikken, doorklikken, doorklikken, en dan kom je vanzelf wel een keertje op een jou onbekend, maar heel leuk blog uit.

Zo ontdekte ik dit weekend www.appleblossomdreams.blogspot.nl
Een blog, geschreven in het Engels, door een van oorsprong Noorse, die in Amerika woont.
Ze haakt voornamelijk, en als ik zie hoeveel dekens en kussens zij in de afgelopen 2 jaar op haar blog heeft gezet, moet haar huis stapelvol liggen!
Ze heeft in 2012 veel geschreven over hoe ze haar (kleine) huis opgeruimd en netjes wilde krijgen. En nu in 2013 heeft ze zich aangemeld voor Stashbuster-challenge-2013.
Dat vind ik dan weer heel leuk, ik houd wel van stash-busting.
Op Ravelry ben ik aangesloten bij diverse groepen die dit als "thema" hebben, zoals de hier wel eerder genoemde RestEnd-Gruppe (Duitstalig).
Zo bladerend door haar blog, kreeg ik steeds meer zin in het voorjaar, in haken, en in een vrolijk werkje in plaats van het donkere paars van de trui die ik aan het breien ben. 
En dus heb ik vanmiddag eens een duik genomen in de katoentjes die ik nog heb liggen, en verzamelde deze bolletjes-restjes:
 Ik ga er lekker vrolijke kussen-hoesjes van haken, om straks in het voorjaar te kunnen gebruiken in de tuinstoelen. Ik zie wel wat ik voor patroontjes ga haken, eerst maar weer eens in het haken inkomen, want dat heb ik al tijden niet meer gedaan. En als je mocht denken dat het wel erg weinig rood is bij veel blauw, hierboven zie je alleen wat kleine restbolletjes, ik heb nog heeeeeeel veeeeeeel rode katoen in voorraad:
Allemaal uit de dozen die ik november 2011 kocht. De 3 strengen rechts zijn over van het rode vest dat ik eerder breide, de andere rode katoen zat zo, lekker in elkaar gewikkeld en zonder bandjes, in de dozen. Dus genoeg rood op voorraad om heel veel kussentjes te kunnen haken (lol).

Toe up en top-down


Toe up en top down, dat zijn mijn favoriete manieren om kledingstukken te breien.
Om meerdere redenen.

De belangrijkste reden, die beide manieren gemeen hebben, is dat ik het zo ontspannend vind breien. Ik hoef me niet druk te maken tijdens het breien, of ik wel ga uitkomen met de hoeveelheid wol die ik heb.
Want je kunt het breiwerk altijd aanpassen aan je hoeveelheid wol. 
Bij sokken brei je dan gewoon iets kortere benen, bij een trui of vest maak je de panden iets korter (of brei je 3/4 mouwen als je daar van houdt). 

Als ik sokken brei voor mijzelf, weet ik wel dat ik met 100 gram ruim ga uitkomen, want ik heb schoenmaat 35. Maar ik wil dat een paar sokken identiek is, niet ongeveer gelijk. En wat ik vaak op blogs en Ravelry zie, is dat sokken die van been naar teen zijn gebreid, net een heel klein beetje verschillend zijn bij de tenen. Vooral bij zelfstrepende wol valt het erg op, als bij de ene teen het laatste kleurtje een andere is als bij de andere teen. Veel mensen zullen dat helemaal niet storend vinden, maar ik vind het niet mooi.
Wat ik bovendien erg prettig vind aan toe-up breien, is dat er geen naad ontstaat bij de teen. Ik zet mijn sokken op met Judie's Magic Cast-on (zit er lastig uit, maar als je het eenmaal doorhebt, blijkt het heel eenvoudig te zijn, op youtube staan heel duidelijke instructie-filmpjes).

Bij truien en vesten vind ik het ook veel prettiger om van boven naar beneden te breien (top-down heet dat in het Engels).
Dat heeft in mijn ogen meerdere voordelen. Allereerst het al genoemde ontspannen breien omdat je zeker weet dat je uit gaat komen met je wol, en niet net te kort gaat komen voor het halsboord of zoiets.
Daarnaast heeft het top-down breien het grote voordeel dat je tijdens het breien je breiwerk kunt aanpassen, en zo goed in de gaten kunt houden of het wel goed gaat passen.
En tenslotte, je hoeft niet of nauwelijks naden dicht te naaien! En dat vind ik een heel groot voordeel, want daar houd ik echt niet van.

De paarse trui die ik nu aan het breien ben voor mijzelf, is voor de verandering van onder naar boven gebreid. En wat heb ik daar alweer een spijt van! Want het is nu inderdaad maar afwachten of ik wel ga uitkomen met de wol! Ik heb daarom maar een extra, bijpassende, bol wol gepakt uit mijn voorraad. Toegegeven, het past er qua kleurstelling heel mooi bij, de stekenverhouding is exact gelijk, en het zorgt voor een afwisseling in de trui (die anders misschien toch wat saai was geworden). Maar nee, echt  ontspannen breien, genieten van het breiproces, dat doe ik zo niet. En dat is jammer, want ik brei immers voor mijn plezier en ontspanning.

Zo zag de trui er gisterenmiddag uit:
 De romp (voor- en achterpand heb ik rondgebreid) en de mouwen (ook rondgebreid) zijn inmiddels samengekomen en met die extra ingezette bol Monte Carlo aan elkaar gebreid. Inmiddels is die bol al helemaal op gebreid, ik kon er niet 18 naalden mee breien, ongeveer net zo groot als de andere brede strepen. Inmiddels ben ik al druk aan het minderen voor de raglan, en is de volgende (donkerpaarse) streep halverwege.
 Hier zie je de kleuren wat betere, de bovenste rand is dus met die Monte Carlo, daar zitten pikkeltjes in in allerlei kleuren: rood, geel, groen, donkerblauw, geeft een grappig effect.
Ik hoop vandaag een stuk verder te kunnen breien, wie weet krijg ik de trui wel af (vandaag, of morgen, of overmorgen...).
En dan stop ik denk ik even met kledingstukken breien, ik ga eens in mijn bolletjes-voorraad duiken, en wat voorraad op maken. Misschien wel hoezen breien of haken, voor kussentjes? Zoiets, ik zie nog wel.
Nog even een laatste foto van de trui. Voor degenen die goed kijken: ja, ik had het breiwerk op 2 rondbreinaalden staan. Het telde 344 steken, en dat werd me wat te krap op 1 rondbreinaald, dus 1 pand plus mouw op de ene naald, en het andere pand plus mouw op de andere naald. De steekmarkeerders die je ziet heb ik in 2011 gekregen van iemand van de Nederlandse RAKgroep op Ravelry, voor mij verjaardag. Lief he! En ze bevallen me ontzettend goed in het gebruik.

Ik wens iedereen een fijne zondag, en hopelijk komt de beloofde lente er deze week aan, want daar zijn we allemaal wel aan toe in ons koude kikkerlandje!