zaterdag 27 augustus 2011

wol te winnen

Even een link plaatsen.
Op één van de Zweedse blogs die ik volg, vindt een verloting van wol plaats, omdat er 50.000 bezoekers zijn geweest!
Dit is wat er te winnen is, te verdelen in 3 prijzen, de witte bol, de 2 grijze bollen samen en de gemeleerde bol.

Wil je meedoen, of ook eens haar blog bezoeken?
Dan moet je naar: www.susilull.blogspot.com
Veel succes en leesplezier bij haar!
Anja

dikke sokken breien

Zo, de eerste werkweek zit er alweer op.
Ik heb deze week niet zoveel kunnen breien. Dat kwam gedeeltelijk omdat ik gewoon niet zoveel tijd vrij had, maar vooral ook doordat ik dikke sokken aan het breien ben met een dubbele draad, en dat gaat erg langzaam.
Ik heb de hielen gebreid, en moet nu dus nog de benen. Zover ben ik nu:

Ik brei de tenen, hiel en boord met dubbele draad bordeauxrode wol, de voet breide ik 5 x (4 naalden combi, 2 naalden dubbel b.rood) en daarna 4 x (5 naalden combi, 2 naalden dubbel b.rood). Combi is dus 1 draad b.rood en 1 draad gemeleerde wol samen.

De sokken brei ik op de rondbreinaald 2,5 die ik altijd gebruik bij het sokken breien. Het resultaat wordt wel mooi, maar ik denk toch dat ik een volgend paar dikke sokken maar eens op naald 3 ga breien. Het is namelijk erg zwaar voor mijn handen, en ik kan dus maar korte tijd achter elkaar aan de sokken breien.

Bovendien zit ook de wol tegen. De effen bordeauxrode wol kocht ik ooit bij de plaatselijke kringloop. Die verkopen van die plastic pedaalemmerzakken, en daar zitten dan een X aantal bollen in. Dat is elke keer wisselend. Je kunt dus wel de kleuren zien, maar je kunt niet zo heel goed de bollen bekijken.
Ik maak soms, als ik twijfel over de aankoop van zo'n zak, wel een klein kijkgaatje in de zak, zodat ik kan zien wat er nu precies in zit. En er zaten dus een hele en een bijna hele bol Scheepjes Invicta Extra in die keer.De hele bol, daar is niets mis mee. Maar ik begrijp wel waarom de bollen bij de kringloop terecht zijn gekomen: de aangebroken bol, daar is iets heel raars mee. Dat is namelijk niet één lange draad, nee, iedere keer begint er weer een nieuw stuk draad! En niet gespleten of gebroken of zo, nee, het ziet er gewoon afgeknipt uit. Dus ik heb, als de sokken klaar zijn, nog heel wat draadjes weg te werken!

De sokken worden wel heerlijk warm. Ik heb eigenlijk altijd koude voeten. In de zomer zul je mij niet op blote voeten zien lopen, teenslippers heb ik niet eens, want ik draag altijd sokken. Nu heb ik ook gebreide sokken aan, gebreid van gewone sokkenwol, geen katoen, dat is voor mij gewoon te koud. Dus zulke dikke sokken zullen mij deze winter vast goed gaan bevallen!
De gekleurde wol waarmee ik brei is een restant van sokken die ik al eerder breide, hieronder een collage van die sokken:
De wol is wel stevig, maar blijft niet lang mooi. In combinatie met de Scheepjes zal dat minder opvallen hoop ik.

Trouwens, gisteren was ik ook nog even binnengegaan bij de kringloop. Er lagen dit keer erg veel zakken wol. Ik heb 3 zakken gekocht, ze kosten resp. 2 euro, 2,50 euro en 3,25 euro dus totaal 7,75 euro. En daar heb ik heel veel bollen voor!
Thuisgekomen heb ik de zakken direct geopend, om eens goed te kunnen zien wat er in zat, en heb ik de bollen gelijk gesorteerd. Katoen in de voorraadbak met katoen, wol voor truien e.d. in de bak met die bollen, en de sokkenwol in de zak met sokkenwolletjes. OEPS! Ben ik dus gewoon weer vergeten om eerst even een foto te maken, om die hier te plaatsen. Het is me echt teveel werk om ze nu allemaal weer te gaan uitzoeken. Bovendien vraag ik me af of ik het echt helemaal precies zou weten.
Maar de sokkenwolletjes heb ik even uit de zak met sokkenwolletjes gehaald en net op de foto gezet:

Zoals jullie zien zit er een een gebreid stuk bij, het been van de sok. Dat was me dus niet opgevallen toen ik de zak kocht, ik had alleen de donkere wol gezien waarvan de sok was gebreid. Daarnaast nog wat andere sokkenwol, leuk om met andere sokkenwolletjes te combineren. Kan ik mooi een paar restant-sokken van breien. En ook lekker dikke sokkenwol zit erbij, voor nog een paar winter-voetenwarmhouders. De witte bol is Scheepjes Invicta extra, dus dezelfde wol als de bordeauxrode die ik nu gebruik.

In mijn vakantie heb ik ook best veel tijd besteed op Ravelry. Eindelijk eens de tijd genomen om daar lekker rond te kijken. En ik heb me aangesloten bij o.a. een Duitstalige groep, de Rest-End Groep.
Die groep richt zich dus op het opmaken van allerlei restanten wol. Ze organiseren regelmatig een KAL (Knit Along, dus tegelijkertijd aan eenzelfde project breien). Zo hebben ze bijvoorbeeld al een KAL gehad waarin men een Hitchhiker maakte van restanten wol, en ook een KAL met restant-sokken. Als je het leuk lijkt, gewoon eens opzoeken op Ravelry en de foto's bekijken. Er staan foeilelijke dingen tussen, maar goed, smaken verschillen natuurlijk, maar er staan ook fantastisch mooie zaken tussen, waar je je er soms over verbaasd dat zoiets moois kan ontstaan uit een paar restantjes.
Ga maar eens kijken!

Ik wens iedereen een fijn weekend verder.

zondag 21 augustus 2011

weer een paar sokken klaar!

Het tweede paar sokken van kleurnummer 522 van Drops Fabel zette ik woensdag op, en is inmiddels ook alweer klaar. En ze bevallen me heel goed!
Ik vind ze mooier geworden dan het andere paar dat ik van deze wol maakte. De combinatie met effen wol voor de tenen, hiel en boord vind ik er beter uitzien. Ik denk dat ik voortaan toch vaker dit soort sokken ga maken, met effen delen erin.
Ik heb nog best lang gedaan over het laatste deel van de benen. Opeens was er een verschil in het kleurverloop. Dus zoeken naar gelijke stukken en steeds een stukje verder breien, en opnieuw liep ik tegen een verschil in kleurverloop aan. En zo heb ik in het laatste deel van de benen een paar keer moeten aanhechten, om toch 2 zusjes te krijgen. Er is nu welgeteld 1 grammetje over van de 2 bolletjes waarmee ik begon! Kijk, dat is nog eens restverwerking, niet waar?
De sokken wegen totaal 61 gram, heb dus 20 gram effen blauw (Drops Fabel nr 107) verbruikt, en 41 gram wol met kleurverloop.

Wat beviel me niet? Nou, zoals ik al schreef bij het eerste paar: deze wol was niet de kwaliteit die ik gewend ben van Drops Fabel. Het gleed niet soepel over de naalden (de effen blauw deed dat wel, was echt een groot verschil). En bovendien heb ik ontelbaar veel keren in de draad gestoken bij het insteken, iets wat ik nooit eerder met Drops meemaakte. De draden leken minder goed om elkaar heen gedraaid te zijn dan anders (getwijnd heet dat geloof ik). Bij de effen blauwe wol heb ik niet één enkele keer in de draad gestoken! Ik vind dat toch wel vreemd hoor.
Verder is het me nooit eerder overkomen dat ik tegen een verschil in kleurverloop aan liep. Het is soms zoeken naar hetzelfde begin, maar als je dat eenmaal hebt gevonden, lopen de kleuren in beide bollen gelijk verder. Althans, dat was tot nu toe dus mijn ervaring met Fabel.
De kleuren bevallen me wel heel goed, ze zijn alleen moeilijk vast te leggen met de camera. Daarom maar een collage van foto's, dan kunnen jullie een beetje beeld van ze krijgen.

Het plannetje dat ik had voor de paarse en de gemeleerde wol samen gaat niet door. Ik wilde een trui breien met dubbele draad, en dan een patroon inbreien door dat te breien met 1 paarse en 1 gemeleerde draad. Maar bij het proefbreien werd het niet zoals ik voor ogen had, dus dat laat ik maar even rusten.
Heb al wel weer andere ideeën, eens zien of dat iets wordt.

Ik ga eerst een proeflapje breien met deze wol:

De effen kleur is Scheepjes Invicta Extra, en de meerkleurige is van een merk dat ik niet goed ken.
Het heet G-B Match, kleurnummer 6034. Hiervan heb ik nog 40 gram. Onderaan de foto ligt het bandje, maar dat is helaas wat overbelicht geworden, dus niet goed zichtbaar.
Ik heb er ooit 2 bollen van aangeschaft, en er sokken van gebreid. Het breit lekker maar de sokken blijven niet zo lang mooi. Dus daarom restverwerking samen met de Scheepjes, lekker dikke sokken voor de winter, gewoon om in huis te dragen. Ik wil er dikke sokken van breien, door met dubbele draad te breien.

Dit is mijn laatste vakantiedag, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik heb genoten van deze vakantie!
Lekker op vakantie geweest met mijn dochter, en lekker veel kunnen breien en nieuwe voorraad gekocht. En het weer heeft ook niet tegengewerkt, ondanks dat dit geen beste zomer is, heb ik niets te klagen gehad!

Ik zal waarschijnlijk wat minder vaak kunnen bloggen dan de afgelopen periode, ik ga ruim 30 uur per week werken, en daarnaast is er ook nog tijd nodig voor het huishouden en de honden, dus hoeveel tijd ik zal overhouden voor breien en bloggen kan ik nu niet zo goed overzien.
Ik zou zeggen: kom gewoon regelmatig een kijkje nemen, dan zie je vanzelf of ik weer wat geschreven heb. En reacties zijn van harte welkom!
Fijne zondag verder!
Anja

zaterdag 20 augustus 2011

nieuwe aankopen

Afgelopen donderdag ging ik even boeken terug brengen bij de bibliotheek.  Ik liep langs de Wibra, en kon het niet laten om even te zien wat ze voor bolletjes hadden liggen. Ik was eigenlijk alleen maar benieuwd naar de kleurtjes, maar toen zag ik gemeleerde wol liggen, die volgens mij toch echt precies dezelfde kleuren had als mijn nieuwe winterjack.
Dus ik kon het niet laten, en kocht 3 bolletjes van 100 gram. Zeg nou zelf, dat staat toch goed bij elkaar:

Als ik daar geen leuke sjaal van kan maken, weet ik het niet meer. En dat voor E 4,45 totaal.

Vrijdag ging ik de boodschappen doen, en toen kwam ik langs mijn favoriete wolwinkeltje. Zoals ik al eens eerder schreef, daar staat altijd een rek buiten (of bij slecht weer binnen), met daarin allerlei bolletjes, voor 1 euro per bol. Ik moest toch eventjes kijken of er nog iets voor mij bij lag.
Aan het begin van de week had ik er even staan kijken met mijn dochter, maar toen lag er niets voor ons bij. Die bolletjes verkopen echter zo snel, dat een paar dagen later er weer heel andere bolletjes lagen. En ik kon geen weerstand bieden aan 5 bolletjes. Kosten dus 5 euro.
Dit zijn ze:

Drie bolletjes paarse Schachenmayer Nomotta Cassiopeia, 50 gram per bol.Waaaaaaaanzinnig zacht voelt het aan.
Misschien dat ik ze wel combineer met de bollen voor de sjaal, om en om een rij breien of zo, zal eens wat proeflapjes moeten breien of dat bevalt.

Dit is een bolletje Gedifra Top Look. De kleuren zijn moeilijk te vangen op de foto, maar zo helemaal mijn kleurtjes, dat bolletje kon ik niet laten liggen.


En dit vond ik toch ook wel een mazzeltje: een bolletje Regia 4-fadig sokkenwol, effen zwart.
Helaas lag er maar 1 bolletje van.

Ik ben bijna klaar met mijn 2e paar sokken van de blauw-gemeleerde Drops Fabel, in combinatie met effen blauw voor de tenen, hiel en boord, en tijdens het breien dacht ik steeds: Waarom brei ik toch niet gewoon al mijn sokken zo? Want dit bevalt me ontzettend goed!
Ten eerste bevalt het me erg goed om effen tenen, hiel en boord te breien, ik vind de sokken daardoor veel mooier dan sokken die volledig gebreid zijn van gemeleerde wol.
Ten tweede vind ik de tenen van toe-up sokken zzooooooo veeeeeeeeel mooier dan de tenen van sokken die zijn gebreid vanaf het boord, in ieder geval geldt dat voor de sokken die ikzelf brei.
Maar ik weet ook wel waarom ik niet altijd toe-up brei: ik vind een hielflap met versterkte hiel zo mooi, en de ronde hiel bij een toe-up vind ik niet zo mooi in gemeleerde wol. Bovendien vind ik het lastig om die hiel strak genoeg te breien, zodat er geen gaatjes ontstaan.
Deze keer heb ik de hielen niet tegelijkertijd gebreid, maar sok voor sok, en dus met effen blauwe wol. En wat denk je? Ze zien er zo wél goed uit! Ik heb ze nog niet helemaal af, ben bezig met het been. Maar dat duurt wel langer, omdat ik zit te puzzelen met de kleuren. Om een gelijk kleurverloop te hebben moest ik van 1 bol de eerste 7 gram afknippen, en nu ben ik bijna door de gemeleerde wol heen, en moet dus steeds zoeken of ik nog stukjes met eenzelfde kleurverloop heb.
Wel goed voor de voorraad, ik blijf niet zitten met een rest(je). Maar dat is ook waarom ik gelijk deze sokken ben begonnen, ik had nog 42 gram over, niet genoeg voor een paar sokken maar in combinatie met effen blauwe wol wél genoeg. Dat is natuurlijk ook een groot voordeel van toe-up breien: je blijft niet zitten met hopeloos veel kleine restjes sokkenwol. En dat is voor mij (pietje precies weten jullie nog) belangrijk.
Zo zagen de sokken er donderdag uit, en toen was ik al bijna op de helft van de gemeleerde wol:

Ik besloot nog door te gaan met de gemeleerde wol, tot er nog een keer de aquablauw-groene kleur was langsgekomen, anders vond ik het teveel mannensokken worden, en toen ben ik overgegaan op effen blauw.
Oh trouwens, over restjes gesproken, ik ben lid geworden van een hele leuke groep op Ravelry: rest-end. Een Duitse groep, die ik al vaak was tegengekomen op Duitstalige blogs. En daar staan heel veel foto's van wat men zoal heeft gemaakt van restjes. Soms vreselijk lelijk, maar goed, over smaak valt niet te twisten, maar soms ook echt prachtige dingen! En restjes-sokken in overvloed. Daar kan ik inspiratie opdoen voor de volgende sokken!

Iedereen een fijne zaterdag verder!
Anja

woensdag 17 augustus 2011

jeans-sokken zijn af

De sokken waar ik in Luxemburg mee begonnen was, zijn inmiddels af. Jeans-sokken, omdat ze qua kleurstelling zo goed passen onder een spijkerbroek.
(zoals altijd: klik op de foto's als je het vergroot wilt bekijken)

Technische gegevens:
Drops Fabel kleurnummer 522
Maat: 35 (zoals alle sokken: voor mijzelf), 56 steken
Naalden: Knit pro rondbreinaald 2,5 zoals altijd tegelijk gebreid op 1 rondbreinaald, en zoals altijd met versterkte hiel
Boorden 2 recht 2 averecht, been en bovenvoet 6 recht 2 averecht. Op de foto's wat lastig te zien, maar dat geeft een mooie overgang, 2r-2av-2r van het boord vloeit als het ware over in 6 recht, de 2 av die overbleven lopen door in het been.
De kleur-overgangen waren prima, dus weer 2 zusjes kunnen breien. Geen aanhechtingen, zoals ik wel eens op andere blogs lees, maar op de een of andere manier vond ik het anders aanvoelen als normaal. De sokken gleden niet lekker over mijn rondbreinaald, het materiaal leek wat stugger dan anders, terwijl het toch gewoon dezelfde samenstelling heeft als altijd. Geen idee hoe dat komt.
Verbruikt: 56 gram, over 42 gram (ja ik weet het, dat maakt samen 98 gram en geen honderd, maar het gewicht wordt o.a. bepaald door de luchtvochtigheid, dus dat zal die ene gram per bol verschil zijn).

Van de 2 restantbollen ga ik nog een paar sokken breien, gecombineerd met effen blauwe Drops Fabel, kleurnummer 107. Ik wil de tenen, hiel en boorden effen blauw breien, en deze keer weer eens toe-up breien, dan kan ik zien hoe ver ik kom met de gemeleerde bolletjes, en eventueel her en der wat effen blauwe streepjes breien, om toch voldoende beenlengte te kunnen krijgen. Dit zijn ze:

Tjonge, wat hebben we (eindelijk) lekker weer zeg! Ik vind het wel sneu voor de jonge kinderen hier (regio Midden), de basisscholen zijn afgelopen maandag weer begonnen. Erg best weer hebben ze niet gehad in hun zomervakantie, en net nu het gaat zomeren moeten ze weer aan de slag!
Mijn dochter en ik zijn deze week nog vrij, maandag mocht zij haar rooster gaan ophalen, en dinsdag begint het schooljaar voor haar. Een spannend jaar, want ze gaat naar Havo 5 dus eindexamenjaar!
Gelukkig staat ze er goed voor, met de cijfers die ze dit jaar haalde voor de school-examens.
Zelf ga ik ook maandag weer werken. Ik werkte altijd 13 uur in de week, verdeeld over 4 avonden, maar nu ga ik meer werken, ruim 30 uur per week (ben ik trouwens al voor mijn vakantie mee begonnen, dus het is niet helemaal nieuw meer voor me). Ik ga wat meer overdag werken, en ik hoop uiteindelijk helemaal van de avonden af te kunnen. Ben ik 's avonds gezellig thuis, en kan ik dochterlief eventueel helpen bij haar schoolwerk. Er zal dus wat minder tijd overblijven voor breiwerk, maar misschien zal het ook wel meevallen. Ik werkte 's avonds, en ik moet zeggen dat ik overdag toch niet zo snel naar een breiwerkje grijp, dan heb ik altijd wel wat in het huishouden te doen, of wandelen met de honden enz. Maar 's avonds vind ik het heerlijk om een breiwerkje in mijn handen te hebben, tijdens het tv-kijken. Ik ben niet zo'n tv-kijker, maar als ik kijk moet ik ondertussen wel iets te handwerken hebben, alleen maar naar de tv staren is niets voor mij.

Oh ja, heb ik jullie nog niet laten zien. De avond voordat we naar Luxemburg vertrokken, had ik even geen handwerkje bij de hand. De trui was af, de bolletjes wol voor de jeans-sokken waren al ingepakt, en ik had geen zin een ander paar sokken op te zetten, wat dan weer een week zou blijven liggen. Dus: een bolletje wol uit de voorraad gepakt (geen idee welk merk of zo, had geen bandje meer om zich heen zitten) en lekker blokjes zitten breien, Ik heb een aantal langwerpige kussentjes met borduurwerk erop, maar daar ben ik eigenlijk wat op uitgekeken. Ik kwam precies uit met het bolletje. Er moet nog wel een achterkantje aan gemaakt, maar zo ziet het er nu uit:

En de paarse uitgetrokken wol? Die is gewassen en ligt nu te drogen in de zon. Kijk maar:

Als het droog is en op bolletjes, zal ik eens wat proeflapjes ermee gaan maken. Ik heb wel een bepaald idee in mijn hoofd, om met de gemeleerde wol van de sokken-later-wandschoenen een patroon in te gaan breien. Het is bijna 500 gram bij elkaar, zou genoeg moeten zijn voor een trui voor mijzelf, maar eerst maar eens zien of het idee dat ik heb wel mooi wordt met deze combinatie.
Als ik zover ben laat ik het hier uiteraard zien, maar nu moet het eerst nog drogen.

Fijne, zonnige dag verder!
Anja

Wollkalender 2012

Kennen jullie de Wolkalender?
Het is een kalender die in Duitsland wordt uitgegeven. Elke maand een mooie foto van wol, en dat een heel jaar lang! Wie wil dat nu niet?
Je kunt meespelen en zo'n kalender winnen.
Ga dan naar: www.wollkalender.de
Ziet er leuk uit he!

Natuurlijk heb ik zelf ook een mailtje gestuurd, zou leuk zijn om te winnen.
Succes allemaal bij het deelnemen, er zijn ook nog wat andere prijzen te winnen, dus kijk maar even op de Duitse site.


Fijne dag verder!
Anja

dinsdag 16 augustus 2011

nog even over Luxemburg

Wat ik gisteren helemaal vergat om te vertellen: we hebben dan misschien niet veel wol gezien tijdens onze vakantie, maar er is in Vianden een ontzettend leuke winkel voor liefhebbers van patchwork c.q. quilten. Het heet Castellum Patchwork. Ik ben geen kenner, maar patchwork is toch eigenlijk het "borduurwerk" op quilts?
Helaas werd het niet toegestaan om foto's te maken maar toen we een keertje 's avonds het verlichte kasteel gingen bewonderen heb ik toch wat foto's gemaakt. Ze zijn niet van goede kwaliteit, dat lukte niet bij donker, maar hieronder toch een impressie:

Als je ooit Vianden mocht gaan bezoeken, is dit winkeltje zeer de moeite waard. Je kunt het eigenlijk niet mislopen, het is onder aan de voet van het kasteel, als je het dorp binnen rijdt ligt het in de bocht, tegenover de parkeerplaats.
De achterwand van de winkel wordt volledig gevuld met stofjes die nog op de rol zitten, zodat je ze goed kunt bekijken. Daaronder zijn vakjes gemaakt waar van diezelfde stofjes al geknipte lapjes liggen.
En daaronder staan allerlei leuke manden en tassen e.d. die de eigenaresse zelf heeft gemaakt.
Dan staan er in de winkels tafels die helemaal vol liggen met allerlei lieve hebbedingetjes, zoals leuke vogelhuisjes, hartjes, kleerhangertjes, kalenders, kaarsjes, theedoeken en washandjes voorzien van geborduurde randjes enz. Allemaal uitgestald om mooi gequilte tafelkleden. Aan de wanden hangen allerlei leuke wandhangers, en gequilte wandkleedjes.
Het was echt heel erg jammer dat fotograferen niet was toegestaan, maar ach, ook wel weer begrijpelijk. Wel slim dat ze er zoveel lieve snuisterijtjes bij verkoopt, want ik kan me niet voorstellen dat ze zou kunnen bestaan van alleen de lapjes-verkoop.
Het quiltwinkeltje dat hier bij ons in de naburige stad zat is vorig jaar gesloten omdat het gewoon niet rendabel was!
Zien jullie op die ene foto van de etalage, rechts bovenin, dat wand-kapstokje? Het bestaat uit 5 vogelhuisjes aan elkaar. Zo ontzettend schattig. Tja, ik heb iets met vogelhuisjes, ik weet ook niet waarom, vind ze gewoon zo leuk van vorm. Maar ja, ik vond E 21,50 toch wel wat duur, dus ik heb het lekker laten hangen.

Herinneren jullie je deze nog?

Vandaag heb ik de paarse sjaal en muts uitgetrokken, dat zag er toen opeens zo uit:

Nu wassen, en dan heb ik voor deze twee soorten wol samen alweer een plannetje bedacht.
Daarover later meer.

En voor ik het vergeet: ik wil bij deze al mijn lezers/lezeressen hartelijk bedanken voor jullie leuke reacties, en speciaal Hetty: dank je wel voor je enthousiaste reacties telkens weer! Ik waardeer dat enorm!
Fijne dag verder!
Anja

maandag 15 augustus 2011

verslag Luxemburg

Goedemorgen allemaal!

Vorige week was ik dus, samen met dochterlief, een weekje in Luxemburg.
We wilden er best wel even tussenuit, maar omdat we met een tentje wilden gaan kamperen, wachten we steeds de weerberichten af. Voor Nederland werd voor vorige week niet zulk best weer voorspeld, maar voor Luxemburg zag het er op Weerplaza best goed uit. En dus besloten we het erop te wagen.
Zaterdag alle spullen bij elkaar gepakt en de auto ingeladen, en zondag op weg. We hebben het getroffen met het weer, alleen de eerste nacht en ochtend regen, in de loop van de maandag klaarde het op, en daarna bleef het droog en werd het steeds zonniger en (dus) warmer.
We hebben een aantal kastelen bezocht. Dat vinden we allebei interessant, om je voor te stellen hoe men indertijd daar heeft geleefd. Er hingen prachtige, oude wandtapijten. Ik heb mijn ogen uitgekeken.
Verder hebben we heerlijke wandelingen gemaakt. We waren in het Mullerthal, ook wel bekend als Klein Zwitserland. Een gebied met veel bos (wat waren de bomen mooi fris groen!), en heel veel wandelpaden, die op en af gaan, soms via heeeeel smalle doorgangen tussen rotsen, met trapjes uit steen gehouwen of door middel van stukken bielzen aangelegd. We gingen 's avonds er op uit om herten te kijken en de kastelen te bewonderen die dan prachtig verlicht worden.
Maar er was natuurlijk ook tijd voor ontspanning: lekker lezen, badmintonnen of breien.
Ik had deze bolletjes meegenomen:

En maakte er tot nu toe dit van:

Ik ga hier zeker weer aardig wat grammen van overhouden. Die ga ik dan combineren met effen blauwe Drops Fabel, voor een volgend paar sokken.

Vooraf had ik op internet gezocht naar wolwinkels in Luxemburg. Op Ravelry werd ik geholpen aan een overzichtlijstje. Er zitten niet zo heel veel wolwinkels, en de meeste zitten in de stad L'burg.
Maar ook in Diekirch zouden er 2 moeten zitten. Eentje hebben we gevonden. Eigenlijk puur bij toeval, want opvallen deed dit winkeltje totaal niet. Maar we liepen net voorbij, toen een man een tafel naar buiten sleepte. En toen zag ik in de etalage gebreide zomertruitjes hangen, en er stonden gevilte stoffen. Geen enkele bol wol in de etalage, het leek van buiten een kledingwinkeltje. Maar goed, de man was dus bezig de winkel te gaan openen. Wij hebben een stukje verderop eerst een heerlijke maaltijd op. Bij een Portugees restaurantje hebben we een overheerlijke wienerschnitzel gegeten (tja, dat zoek je toch in Oostenrijk en niet in Portugal) met salade en frietjes. Toen we het op hadden liepen we op ons gemak terug naar de wolwinkel. De man had inmiddels een paar tafels buiten staan, met daarop dozen met wol, en hij zelf zat daar tussen in. Er hing naast de deur een poster van Lana Grossa Meilenweit sokkenwol, en die wilde ik graag eens proberen.
De man verwees ons naar binnen. Het was een vrij klein winkeltje, rechts allemaal dozen met effen Lana Grossa wol. Wij stallen dat dan uit in stellingen, maar daar stonden dus gewoon allemaal dozen met een soort kijkgaatje, zodat je kon zien welke kleur wol er in zat. En veel verder dan de deurmat kwamen we niet. want de winkel stond vol met allemaal dozen en overal lagen bolletjes, het was eigenlijk een grote bende! Achterin de winkel zat een vrouw te breien, en die keek op toen we binnen kwamen. Ik vroeg naar de sokkenwol, en de man, die achter ons was komen staan, wees een kastje aan dat naast de deur stond, met allemaal schuiflaatjes. Die trok hij 1 voor 1 open, en daarin bleek dus de Lana Grossa Meilenweit te liggen!
Ik heb een bol uitgekozen, de naam is Rocky, ik ben reuzebenieuwd hoe deze wol breit, en hoe het kleurverloop zal zijn.
Dit is de wol:
De kleuren zijn wat moeilijk te vangen op de foto.
Een foto heb ik niet van de winkel genomen, binnen was er niets leuks te zien, het was meer een chaotisch pakhuis dan een winkel, en aan de buitenkant was niet te herkennen dat het om een wolwinkel ging.
Betalen ging zo: ik gaf de man geld, hij kroop tussen de dozen door en over dozen heen naar de vrouw toe, die een kassa bij zich had staan. Zij gaf hem het wisselgeld, en dat kwam hij weer, al manouvrerend, bij mij brengen. Ondertussen stonden zijn tafels met wol buiten dus onbeheerd.
Goed, geen bezienswaardigheid, maar ze hadden er wel veel wol! Mocht je er ooit komen, het heet Boutique Fraenzy en dat is aan de Grand-Rue 20 in Diekirch.

Oh ja, bij de foto's die ik gisteren plaatste zat ook een afbeelding met de naam Luxemburg. Dat is dus een tas die ik daar heb gekocht. Je ziet ze hier vrij veel in het zwart, met dan Parijs of Londen erop, maar deze paarse vond ik wel heel erg leuk, echt mijn kleur!
Hier nog even een afbeelding, het is een schoudertas:

Zo, ik heb jullie weer een beetje bijgepraat. Gisteren heb ik heerlijk een dagje zitten bijlezen op de vele blogs die ik volg. Het mag dan vakantietijd zijn, de meeste bloggers zijn weer thuis en weer aan het bloggen gegaan, heel leuk om op zo'n druilerige dag als gisteren alles eens op het gemak te lezen en te bewonderen.
Ik heb deze week nog vakantie. Vandaag is het weer gelukkig een stuk beter, ik heb al 2 wassen buiten hangen, kunnen ze lekker drogen in de zon. Dochterlief is zaterdag alweer vertrokken naar haar vriendin, als het goed is komt ze vandaag weer thuis.

Iedereen een zonnige maandag gewenst!
Anja

zaterdag 13 augustus 2011

terug van weggeweest

Hallo beste mensen,

En toen viel het opeens even stil hier.
Ik ging (vrij onverwachts) met dochterlief een weekje naar....kijk zelf maar hieronder:

(Als je op de foto-collage dubbelklikt kun je de foto's groter bekijken)

We hebben het heel leuk gehad, we hadden alleen de eerste dag regen en we hebben heerlijk gewandeld, kastelen bezocht, een wol- en een patchworkwinkel bezocht, heerlijk gegeten, kortom: we hebben genoten!

Ik zal morgen of zo wel verder verslag doen, maar nu weten jullie in ieder geval waarom het even stil was.
Fijn weekend verder!
Anja

zaterdag 6 augustus 2011

trui is af

Hallo beste mensen,

De trui heb ik gisterenavond in elkaar gezet, en net heb ik even geprobeerd om mijzelf op de foto te zetten, met de trui aan uiteraard. Poeh, het is hier zo'n 25 graden, en dan een dikke wintertrui aan doen, dat is geen pretje, maar goed, zo ziet het er uit als ik de trui draag en een foto maak:
De trui zit echt heel lekker, zo'n heerlijke trui voor een gure herfst- of winterdag.

Ik heb in de afgelopen week ook regelmatig aan mijn bureau gezeten, lekker blogs lezen en leuke ideetjes opdoen.
En mijn lange, lange lijst met favorieten heb ik ook maar weer eens bijgewerkt. Sommige blogschrijvers zijn gestopt maar hebben hun blogs nog wel online staan, soms met hele leuke voorbeelden. Die heb ik bij elkaar staan in een apart mapje. Maar dan gebeurt het weleens dat iemand zijn/haar hele blog heeft verwijderd. En dan is al dat leuks verdwenen.
Dus heb ik maar eens het een en ander uitgeprint. Ik doe ze in van die plastic opberghoesjes, en dan bij elkaar in een grote ordnermap. Dat is inmiddels een heel leuk naslagwerk aan het worden.
Zo, nu eerst weer aan het huishouden, er hangen 2 wassen buiten te drogen, eens zien wat daar alweer van droog is.
Goed weekend verder!
                                                               Anja

vrijdag 5 augustus 2011

Men neme...

Hallo lieve lezers/lezeressen,

Het boek heb ik eerder deze week ontvangen, en ik heb er al heerlijk van zitten genieten.
Tja, vakantie, dus alle tijd.
Ik heb al 2 patronen uitgekozen die ik er uit wil gaan breien. Maar ja, daarvoor heb ik geen wol in voorraad.
Eerder breide ik het vest en de trui van (dikke) bolletjes bij Zeeman vandaan. Die bollen had ik gekocht om eens uit te proberen hoe dat bevalt. Ik las op meerdere blogs enthousiaste verhalen over bolletjes bij Zeeman en Wibra vandaan. Ik moet zeggen dat het me met breien prima is bevallen. Nu natuurlijk nog afwachten hoe het met dragen/slijten zal gaan, maar dat zal de tijd leren.
Ik kocht die bolletjes met de bedoeling er "alledaagse" truien of vesten van te breien.
Maar voor de patronen die ik uit het breiboek heb uitgekozen wil ik goed materiaal gaan gebruiken.
En de paar wolwinkels die er hier in de wijde omtrek zijn, zijn allemaal gesloten ivm vakantie.
Dus ik zal even geduld moeten opbrengen, voor ik wol kan uitzoeken en aan de slag kan.

Tja, en wat doe je dan? Vakantie, lekker de tijd om eens de wol-voorraadbakken door te spitten. En dan krijg je vanzelf dit soort dingen:
Men neme...
a. 2 bolletjes wol:
- de groene kocht ik op de Handwerkbeurs in Zwolle, bij Bart en Francis, die Belgische "jongens", daar koop je voor een habbekrats een hele berg bolletjes
- het oranje vond ik een keer in de uitverkoopbak van mijn favoriete wolwinkeltje; in die bak is elke bol die er in ligt 1 euro.

b. een rondbreinaald dikte 5.


Men zet 64 steken op, men breit steeds 5 naalden recht met groen en 3 naalden averecht met oranje (zodat het oranje wat meer naar voren komt te liggen); de eerste en laatste keer met oranje slechts 2 naalden breien, en bij de laatste keer groen de 5e naald averecht breien, en dan recht afkanten, zodat de bovenkant niet omrolt.
En dan krijg je dit:

Huh, wat is dat dan?
Nou kijk, dat is dit:



Ik heb een lekker dik, oranje winterjack dat ik graag draag als ik met de honden ga wandelen. Hier in het buitengebied in de polder kan het venijnig koud zijn als het 's winters waait, en met deze heerlijk warme col zal ik daar geen last meer van hebben. Kan zelfs lekker over mijn oren heen getrokken!

Een simpel tussendoor-breiseltje, waarmee ik ook weer 138 gram uit mijn voorraad heb verwerkt.
Dit is er nog over, 6 grammetjes:
En nu ga ik de trui in elkaar zetten, het breien is af, en nu komt het vervelendste werk (althans, dat vind ik dan): het in elkaar naaien van de trui.

Ik wens iedereen een heel goed weekend!
Anja

dinsdag 2 augustus 2011

nieuwe volger, nieuw vest en nieuw boek!

Hallo allemaal,

Wat een heerlijke dag! De zon schijnt volop en het is een heerlijke temperatuur. Tja, ik vind het pas lekker als het kwik boven de 25 graden stijgt (gevolg van de fibro), dan voelt mijn lijf soepeler en heb ik minder pijn.

En er is vandaag veel nieuw! Er is weer een nieuwe volger bij, welkom Anja Vink!

Dan heb ik het vest voorzien van kraag en sluitbies. Ik heb een rand gehaakt, met een verlengde vaste.
Kennen jullie die? Je volgt eerst het begin van een gewone vaste, dus insteken, omslaan, doorhalen, en dan sla je nog een keer om en haalt door de eerste lus, en dan pas omhalen en door beide lussen halen.

Ik heb het vest net even opgehangen, het ziet er nu zo uit:

Zoals jullie zien, moeten er nog knopen aan gezet worden.
 
Oeps, hing niet helemaal recht op het haakje zie ik nu.

En het derde nieuwe vandaag, daar zit ik nog op te wachten hoor. Ik had hier geschreven over een breiboek dat ik zo graag weer in mijn bezit zou krijgen. Toen kreeg ik de tip het eens op Ravelry te proberen. Ik heb bij meerdere groepen op Ravelry een oproepje geplaatst, of er iemand was die dit boek had en er afstand van wilde doen. Uiteraard wilde ik er voor betalen. Nu kreeg ik van Anneke het bericht dat zij het boek wel aan mij wilde overdoen, en weet je wat? Ze schreef me dat ze het boek inmiddels al naar mij heeft toegestuurd! Zomaar! Wat zijn er toch fantastisch lieve mensen op deze wereld!
Het boek heeft voor mij een emotionele waarde. De allereerste trui die ik breide, kwam hier uit, en mijn moeder breide er een veelkleurige spencer voor mij uit. Ik hoop dat het boek vandaag in de bus ligt, ik kan haast niet wachten om het in mijn handen te hebben en door te bladeren.
En ja, ik ga er zeker het een en ander uit breien!
Maar daar moet ik nog even mee wachten. Ik heb net het vest klaar, en de panden van de gemeleerde trui liggen nu te "blocken" (ja hoe noem je dat in het Nederlands, opspannen? Eigenlijk niet echt, want dit ligt gewoon onder natte doeken, heeft geen spelden nodig). De mouwen moeten ook nog geblockt, en dan kan ik de trui in elkaar naaien en de kraag eraan breien. Maar ik ben niet zo verstandig bezig geweest, aan twee zware projecten afwisselend werken, dat vinden mijn polsen en schouders niet leuk, dus die straffen me nu eventjes af. Zal zien of het me lukt de trui in elkaar te naaien en de kraag te breien, anders moet ik dat gewoon even laten liggen en een licht werkje ter hand nemen.
Een paar sokken bijvoorbeeld.
Fijne dag iedereen!
Anja