dinsdag 28 juni 2011

van alles wat

Weten jullie nog dat ik op 5 juni sokken liet zien die ik had gemaakt van Katia sokkenwol? Ik had nog wol over, en sokken wilde ik daar niet meer van maken, dus ging het restant in de restantenbak.

Daar is het inmiddels alweer uitgehaald, en ik heb er dit mee gedaan:
Ja, ik weet het, hoe verzin ik het om bij deze hoge temperaturen wantschoenen te gaan breien, maar ze kunnen maar vast klaar liggen voor de winter.
Ik ben een koukleum (gevolg van de fibro) en als ik met de honden aan het wandelen ben wil ik geen verkleumde handen krijgen. Maar gewone handschoenen vind ik niet praktisch, dan voel ik de riemen van de honden niet zo goed. Met deze wantschoenen los ik dat probleem op.
Nog een paar fotootjes voor de lol:

En zo zien ze er uit aan mijn hand (poeh, lastig fotograferen is dat zeg!):


De paarse wol voor de wintertrui heb ik even weggelegd, dat is me nu te warm om te breien, komt later dit jaar wel.
Ik heb overigens een heel leuk boek geleend in de bibliotheek, het heet Breien voor een sfeervol interieur, en is geschreven door Suss Cousins:
Ik heb bij Bol.com gekeken, had ik nog een paar tegoedbonnen van liggen, maar het boek kost E 19,95 en dat vind ik het toch niet waard.
Heb trouwens wel een paar andere boeken besteld, dit weekend kon je bestellen zonder verzendkosten, dus de boeken zijn helemaal gratis!
Zodra ik ze binnen heb zal ik ze hier laten zien.

En tja, een breiwerk af betekent een nieuw opzetten. Ik ga weer lekker sokken breien, van deze wol:
Weer mijn favoriet: Drops Fabel. Ik ben net op zoek gegaan naar een gelijk begin, moest er een bol helemaal voor afwinden, maar heb het gevonden, en net vast opgezet, kan ik vanavond, als ik thuis ben uit mijn werk, lekker het boord gaan breien:
Wat is het toch lastig om de kleuren goed op de foto te krijgen, door de felle zon raken de kleuren overbelicht, en zelfs binnen, met de gordijnen gesloten, krijg ik ze niet goed op de foto gezet. Nou ja, jullie moeten het er maar even mee doen, wie weet als ze af zijn, lukt het me beter de kleuren goed over te laten komen.

Zo, jullie zijn weer bijgepraat op brei-gebied. Oh wacht, zal ik eens laten zien wat ik nog over had van de 3 bollen Drops Fabel die ik gebruikt heb voor de Hitchhiker, nadat ik langs de gladde kant een afwerkrandje had gemaakt? Dit:
De digitale weegschaal reageert niet eens als ik het er op leg, dus nog niet eens 1 gram over!

Groetjes,
Anja

zondag 26 juni 2011

Hitchhiker "af"

En zomaar nog een tweede berichtje vandaag!
Ik heb zojuist wat fotootjes gemaakt van de Hitchhiker, zoals die nu is.
Kijk maar:


En eentje van dichtbij:
En nog eentje omdat ik hem gewoon zo leuk vindt:
Als jullie goed kijken zien jullie rechts nog een draad loshangen. Dat is wat ik over heb, en daarmee ga ik langs de lange kant een mooi afwerkrandje haken.
Als je op een foto klikt, krijg je hem vergroot in beeld, is het wat makkelijker te bekijken.
Wat vinden jullie, zal ik aan de puntjes kraaltjes bevestigen of niet? Het lijkt me wel een leuk gezicht, en bovendien blijft de shawl dan mooi op z'n plek zitten. Aan de andere kant is 'ie best zwaar en denk ik dus eigenlijk niet dat de kraaltjes als verzwaring nodig zijn.
Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Fijne zondagavond gewenst!
Anja

Katoenen trui is af

Hallo luitjes,

De katoenen streep-trui is af. Het is nog behoorlijk moeilijk om hem goed te fotograferen, maar hieronder 2 fotootjes met het resultaat.


Ik ben er wel tevreden mee, lekkere trui voor zo tussendoor.

De Hitchhiker ligt inmiddels helemaal opgespannen buiten, hoop dat die morgen helemaal droog is.
Ik denk erover om aan de puntjes kraaltjes vast te zetten, lijkt me wel een grappig effect geven.
Eerst maar eens bekijken hoe hij staat zonder kraaltjes.

Fijne zondag verder!
Anja

zaterdag 25 juni 2011

leesvoer

Tsjonge, wat gaat de tijd soms snel, mijn laatste berichtje is alweer van 6 dagen geleden.

De eerste dagen van de afgelopen week kon ik mijn handen en armen slecht gebruiken, dus in mijn vrije tijd ben ik niet gaan handwerken maar gaan lezen. Ik schreef al eerder over een boek van Jennifer Chiaverini, dat ik in het begin lastig vond om te lezen, omdat er heel veel quilt-termen in voor kwamen, en ik niets van quilten weet.
Ik heb het boek wel uitgelezen, het verhaal eromheen vond ik leuk.

Nu ben ik aan het lezen in een ander boek van Jennifer: Het geheim van de quilters.

Dit boek vind ik een stuk leuker om te lezen. Het speelt zich ook weer af op Elm Creek Manor, het familielandgoed van hoofdpersoon Sylvia Compson. Zij organiseert quiltkampen op het landgoed. In het andere boek werd zo'n quiltkamp min of meer gevolgd. In dit boek gaat het om de geschiedenis van Elm Creek Manor en de voorouders van Sylvia. Ik vind geschiedenis en genealogie (stamboomonderzoek) erg leuk, dus best logisch dat dit boek mij meer aanspreekt.
Naar aanleiding van een quilt die iemand haar toont, en die is vernoemd naar het landgoed, gaat zij op zolder op zoek naar een oude dekenkist, waarvan zij als kind de sleutel ontving. In de kist treft zij een paar oude quilts aan, en het dagboek van een oudtante. En door dit te gaan lezen komt zij steeds meer te weten over haar voorouders, en hoe die leefden in de tijd dat men nog slaven had.

Het boek ligt nu al weer een paar dagen dichtgeslagen, want de afgelopen dagen kon ik weer beter uit de voeten (of eigenlijk: handen) en ben ik aan het breien geweest aan de Hitchhiker. Gisterenavond was die af. Nu ga ik straks de draadjes wegwerken, en morgen opspannen. Ben reuze benieuwd hoe het er dan uit gaat zien!

En verder heb ik vandaag ook de streep-trui in elkaar genaaid. Daar ga ik straks nog een randje aan maken rond de hals, en dan is die ook weer af. Moet nog even bedenken hoe ik dat randje maak, breien of haken, en met welke steekjes precies.

Ik zal er morgen een foto van maken, en hier op het blog zetten.

Ik vind het erg leuk dat ik nu al 4 volgers heb. Hetty, ik heb geprobeerd je een persoonlijk mailtje te sturen, maar dat lukt niet, dus daarom heet ik je hier maar van harte welkom!

Ik wens iedereen een fijne zaterdagavond!
Anja









zondag 19 juni 2011

WIP

Hallo allemaal,

Zo, een paar dagen veel uren gewerkt, en nu lekker weekend. Geen weer om buiten bezig te kunnen gaan, dus neem ik het er lekker van, en heb ik gisteren lekker mijn (lange) lijst met favoriete handwerkblogs zitten lezen, en ben ik vandaag aan de slag met het afmaken van het een en ander.

De blauw-wit gestreepte trui ben ik in elkaar aan het zetten. Dat is voor mij een langzaam proces. Ik doe daar (helaas) vaak weken over, omdat ik iedere keer maar een klein stukje kan naaien. Dan gaan mijn vingers sintelen en voel ik de naald niet meer in mijn hand, en kan ik dus niet verder. Tja, na 30 jaar fibro ben ik aan dit soort dingen gewend hoor, maar het blijft vervelend. Want dan heb je je breiwerk af, en kun je nog laaaannnngggg niet je nieuwe trui of vest gaan dragen, omdat je het niet in elkaar gezet krijgt.
Dus jullie zullen nog een tijdje moeten wachten op een foto van de trui.

Verder ben ik lekker aan het breien aan de alternatieve Hitchhiker. Zal even een fotootje maken hoe hij nu is:
Al flink lang dus, het bolletje wol dat er naast ligt is het enige wat ik nog heb van de 3 bollen Drops Fabel waar ik hem uit maak. Zoals jullie kunnen zien zal het echt nodig zijn om de sjaal op te spannen, want hij krult aan beide kanten om (Lol, ik zie nu dat ik een stukje teen heb meegefotografeerd).

Dit is een heel makkelijk werkje, je hoeft eigenlijk niet op te letten, behalve dan op tijd meerderen-minderen. Dus prima geschikt om even op te pakken bij de tv.

Tja, en dat betekent dat er wel weer een nieuw werk opgezet kan gaan worden, waar ik wat meer de aandacht bij moet houden. Ga ik dus zo aan beginnen: de paarse trui die ik eerder aankondigde, naar het model van garnstudio. Zo stom, ben ik vrijdag langs de Zeeman gelopen, liep nog even te denken om binnen te gaan kijken of er nieuwe wolletjes zijn, besloot "dapper" door te stappen en me niet in de verleiding te gaan brengen om nieuwe wol te kopen. Ik heb er toen dus helemaal niet meer aan gedacht dat ik die paarse wol bij wilde kopen! Stom zeg, nou ja, komt later dan nog wel.

Ook bij deze trui geldt: ik gebruik het patroon als handleiding, maar zal de trui op mijn eigen wijze breien. Zo vind ik het prachtig, een rondgebreide trui, maar deze wol is te dik en zwaar voor mij, om het hele lijf rond te kunnen breien. Dan wordt het breiwerk gewoonweg te zwaar voor mij (alweer dankzij de fibro) en zal ik het dus niet kunnen afbreien. Dus ik maak gewoon een apart voor- en achterpand, en dat ga ik dan aan elkaar zetten.

Nou, ik ga lekker aan de slag, fijne zondag verder!
Anja

dinsdag 14 juni 2011

het begin van de Hitchhiker

Goed, de Hitchhiker. Daar ging ik gisteren aan beginnen.
Nu had ik al op diverse blogs de Hitchhiker voorbij zien komen, in allerlei kleurstellingen, en ik dacht bij elke foto die ik zag hetzelfde: mooi ontwerp met die meerderingen en minderingen, maar jammer van de gekozen steek: ribbelsteek.
Ja, ik begrijp dat dat bij het dragen heel praktisch is, voor- en achterkant zijn gelijk aan elkaar. Maar ik vond het gewoon niet zo mooi overkomen op de foto's.

Gisterenmiddag ben ik begonnen aan mijn eigen Hitchhiker. Na een uurtje breien heb ik het werk voor me neergelegd, en ik kon maar 1 conclusie trekken: die ribbelsteek, dat vind ik niet mooi!
Toen mijn dochter er maar eens bij geroepen, gevraagd wat zij er van vond. En wat zei zij? "Mam, is dit de achterkant?" Uh nee schat, er zit geen voor- of achterkant aan. "Nou, dan denk ik dat je beter een andere steek kunt gebruiken, want dit vind ik er niet mooi uit zien. Het model wel, maar die steek niet."

En dus heb ik het weer uitgetrokken. En toen ik dat had gedaan dacht ik: oh stom, ik had natuurlijk eerst een foto moeten maken voor mijn blog, had ik het verschil naast elkaar kunnen zetten. Nou ja, moet ik nog even aan wennen, komt misschien wel bij een volgend project.

Toen ben ik mijn eigen Hitchhiker gaan maken. Zo werk ik meestal, ik gebruik een patroon als voorbeeld, maar meestal geef ik er toch een eigen interpretatie aan.
Van de Hitchhiker heb ik helemaal geen patroon, lijkt me vrij duidelijk als je de foto's bekijkt, en ik doe het gewoon op mijn eigen manier. Ik ben dus gaan breien in tricotsteek. Dat betekent flink blokken als 'ie klaar is, anders krullen de uiteinden teveel om, maar dat moet dan maar. Zelf vind ik het er veel mooier uitzien, de kleurverlopen van de wol komen nu veel meer tot hun recht.

Ik heb net even wat fotootjes gemaakt van wat ik nu heb, maar helaas ging de zon net achter de wolken, dus het zijn vrij sombere foto's.
Ik denk dat ik aan de "gladde" kant een afwerkrand ga maken, misschien een muizentandje of zoiets, dat zal ik nog wel zien als ik verder ben.
De komende dagen zal er niet veel komen van breien en bloggen, ik heb een paar lange werkdagen voor de boeg. Dus waarschijnlijk in het weekend pas een update.

Fijne dag verder!
Anja

maandag 13 juni 2011

GGGGGRRRRRoen

Ik houd niet van groen. Ja, buiten, in de natuur, daar vind ik het prachtig. We wonen midden in de polder, en de groene, grazige weilanden om ons heen met koeien en knotwilgen, dat vind ik heel mooi. En de bossen, daar houd ik ook heel erg van. Alhoewel ik loofbomen op hun mooist vind in de herfst.

Maar groen binnen, in interieur of kleding, nee, daar heb ik niet veel mee.
Groen was mijn moeders lievelingskleur, en misschien heb ik wel wat teveel groen gezien in mijn jeugd om de kleur nu nog mooi te vinden.
Zij maakte al mijn kleding, en daar zat veel groen bij. Maar ook in huis hadden we erg veel groen: de kussens van het bankstel bekleedde ze ooit opnieuw (met groene stof), de keukendeurtjes waren groen, kussentjes en tafelkleedjes e.d.: allemaal groen!

Maar goed, vorig jaar kocht ik een zomertrui, in effen lime-groen. En toen ik vorige maand een voorraadje sokkenwol insloeg van Drops Fabel, besloot ik ook 3 bollen van kleurnummer 151 in te slaan. Ik liet eerder al een foto zien van de sokken die ik er van maakte. De kleur van de sokken zou mooi passen bij de trui.

Ik kocht 3 bollen. Omdat er best veel andere kleuren in deze wol zitten, zoals wit, geel, bordeauxrood, en een beetje blauw, dacht ik: dan maak ik een (overwegend) groen paar sokken, en van de andere kleuren maak ik een 2e paar sokken.
Nou, vergeet het maar!

Ik haalde het begin van de draad uit bol 1, en ging bij bol 2 op zoek naar hetzelfde patroon. Niet te vinden, in de hele bol niet! Ach, ik had 3 bollen, dus dan maar zoeken in bol 3. Ook niet! Al met al ben ik 2 hele avonden bezig geweest om ergens 2 gelijke kleurverlopen te vinden!
En toen kon ik beginnen met het breien van de sokken. Dat ging een tijdje goed, maar toen kreeg ik in de ene sok een wit streepje, in de andere wat witte en rode steekjes, maar geen streep. Nou ja, vooruit maar, dan worden ze niet helemaal identiek, toch maar doorgaan met breien. Maar toen ik gisterenavond weer verder ging met breien kwam ik na een paar naalden een compleet ander kleurverloop tegen. De ene sok werd effen groen, de andere werd wit/geel! En niet 1 naaldje, nee, naald na naald na naald. En dus heb ik de sokken uitgetrokken tot aan dat eerste witte streepje wat afweek, en ben ik de rest van de avond bezig geweest om te zoeken naar een zelfde kleurverloop. Ben er echt uren mee bezig geweest, en heb het nu wel gevonden, maar eigenlijk ben ik er wel een beetje klaar mee. Ik vind de sokken niet leuk worden, en heb eigenlijk geen zin om er verder aan te breien.

Misschien had ik bij het kopen al een voorgevoel? Ik kocht van alle andere kleuren 2 bollen, ruim genoeg voor een paar sokken. Nog een paar effen bollen erbij, om die samen met de restjes ook weer om te toveren tot een paar sokken. Maar van deze groene kleur kocht ik dus 3 bollen. En ik denk dat ik weet wat ik er nu van ga maken: een Hitchhiker, zie hier: http://www.ravelry.com/patterns/library/hitchhiker
Ik vind dat een heel erg leuk model, en door de extra kleurtjes die in deze wol zitten, kan ik de Hitchhiker niet alleen dragen op de effen groene trui maar ook bij een paar andere truien die ik heb.

Ik ga eerst maar eens een begin maken aan die Hitchhiker, eens zien of het kleurverloop me bevalt. Als dat zo is, kan ik de sokken uithalen.

Fijne dag allemaal!
Anja

zondag 12 juni 2011

2e paars

Heb ik net een heel bericht geplaatst, bedenk ik me opeens dat ik het wel heel raar heb opgeschreven.

De wol voor de sokken kocht ik vorig jaar op de HWB in Zwolle, mijn eerste zelfstrepende sokkenwol.
Maar het zijn niet de eerste sokken die ik laat zien.

Dat komt, doordat ik eerst kniekousen had gebreid van deze wol. Toe-up gebreide sokken, en dan gewoon doorbreien tot de wol op is. Maar ja, met mijn schoenmaat 35 raakt de wol niet snel op.
Ik heb de kniekousen een keer gedragen, maar ik vond het niet prettig dragen. Toen zijn ze in mijn handwerkkast beland, en daar hebben ze hele lange tijd gelegen.

Ik heb ze pasgeleden er weer uit gehaald, de benen, die helemaal glad waren gebreid, uitgehaald, en nu heb ik er nieuwe benen aangezet, 3 recht 1 averecht. Ze zitten lekker, ik denk dat ik ze nu wel zal gaan dragen.

Groetjes, Anja

paars

Ik bedacht me vandaag dat ik mijn blog dan wel de naam "paarsedraad" heb gegeven, maar er eigenlijk nog niets paars te zien is geweest op de foto's. Ja, vooruit, lila voor het sjaaltje wat inmiddels een kussenovertrek wordt. Maar niet echt paars.

Vandaag een paar sokken afgemaakt, dat al wat langer op de pennen stond.
De wol ervoor heb ik vorig jaar februari gekocht op de Handwerkbeurs in Zwolle.
Ik had nog nooit met die meerkleurige-zelfstrepende sokkenwol van tegenwoordig gewerkt, en dit vond ik een mooie bol om het eens uit te proberen.
Dit zijn ze geworden:
En zo staan ze aan de voetjes:
De kleuren zijn moeilijk te fotograferen, het is een combinatie van paars, wit, petrol en donkergrijs.
Voeten glad gebreid (dat vind ik het fijnste in schoenen dragen) en de benen 3 recht 1 averecht.
Gewoon eenvoudige sokken, lekker te dragen onder een spijkerbroek.

Maar nu het vreemde: ik ben het bandje kwijt! Het bandje dat om de wol zat, en merkgegevens enz. bevat.
Ik heb altijd elke WIP in een apart tasje zitten, met alle belangrijke zaken bij elkaar, zoals natuurlijk alle wol voor dat project, patroon-patronen die ik gebruik als handleiding, proeflapje-gegevens (voor zover dat ik dat heb gemaakt, doe ik eigenlijk alleen bij grote projecten zoals een trui of vest). De bandjes bewaar ik ook in diezelfde tas. Als een WIP klaar is, doe ik bij de restanten wol de bijbehorende bandjes. Maar nu zit het bandje dus gewoonweg niet meer in de tas! Echt geen idee hoe dat kan, is me nog nooit overkomen. Ik kan jullie nu in elk geval even niet vertellen welke sokkenwol ik heb gebruikt.
Verbruikt is er 78 gram, dus van de bol van 100 gram heb ik nog 22 gram over.

En dan ga ik me wagen aan iets nieuws: een trui, gebreid van wol van de Zeeman.
Ik zag een tijd geleden bij Zeeman wol liggen in zo'n prachtige paarse kleur, die kon ik gewoon niet laten liggen. Op de band staat dat voor een trui (maat 40) 5 100 grams-bollen nodig zijn. Nu heb ik maat 36-38, maar het leek mij wat weinig, 5 bollen voor een hele trui. En omdat ik nooit een trui helemaal glad brei maar er dus ongetwijfeld wel iets van een kabel ofzo in zou komen, besloot ik 7 bollen te kopen. Nu heb ik nooit eerder iets gebreid met wol van Zeeman, dus ik heb geen enkele ervaring met hun wol. Breit het erg uit? Blijft het mooi met wassen?

Op Garnstudio vond ik een mooie trui, die ik van deze wol wil gaan breien.
Het is patroon nummer 52-8. http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=52&d_id=8&lang=nl Zo, volgens mij is het gelukt om een link te plaatsen!
En zo ziet die trui er uit.
Ik wil de trui breien in maat medium, zo'n trui moet een beetje wijd zitten vind ik zelf. Maar er staat bij het patroon aangegeven dat er 1150 gram voor nodig is. Tja, met al die kabels enz. gaat er natuurlijk wel veel wol in zitten. Ik zou er dan dus nog 5 bollen bij moeten halen. Nu zal dat niet het probleem zijn, waarschijnlijk is het nog wel verkrijgbaar bij Zeeman, maar ik vrees dat ik dan niet meer hetzelfde verfbad zal kunnen kopen. Toch ga ik het proberen. Mocht ik een ander verfbad moeten kopen, dan gebruik ik die bollen voor de mouwen. Een eventueel klein kleurverschil zal dan niet opvallen.
Ik heb net even een proeflapje gemaakt. Zoals ik al schreef, dat doe ik eigenlijk nooit, behalve bij grotere projecten zoals truien en vesten. Vroeger, toen ik nog thuis woonde, deed ik het helemaal nooit. Ik kocht de wol die bij het patroon stond voorgeschreven, en ging aan de slag. Aanvankelijk breide ik uit de Hema-breiboeken, met Hema-wol. Later, toen ik eenmaal werkte en wat meer te besteden had dan alleen mijn zakgeld, ging ik naar een Phildar-winkel in een naburig dorp. Wat vond ik het daar een walhalla! Nog altijd is het mijn droom een dergelijke winkel zelf te beheren.
Ik breide altijd meerkleurig, of met ingebreide patronen, kabels e.d. Een trui of vest dat helemaal glad gebreid is, in tricotsteek, nee dat is niks voor mij. Veeeeel te langdradig en saai om te maken.
Oh, even een fotootje van het proeflapje, komt er toch nog iets paars op mijn blog te staan:
De wol heet Royal, 100 gram per bol, 241 meter looplengte, 100% acryl (ben benieuwd hoe dat me bevalt) en slechts 99 cent per bol:

Wat is het toch moeilijk om paars mooi op de foto te krijgen, de kleur is echt veel mooier dan op deze foto's lijkt.

De delen van de katoenen trui zijn inmiddels opgespannen en gedroogd, die ga ik waarschijnlijk morgen in elkaar zetten.
Iedereen een fijne voortzetting van dit lekker lange weekend!
Anja

zaterdag 11 juni 2011

katoenen trui

Zo, het is hier een paar dagen stil gebleven, maar ja, er kan natuurlijk niet alleen maar tijd besteed worden aan handwerken en bloggen, er is ook nog zoiets als het verzorgen van het huishouden/gezin/beestenboel, en er moeten ook nog centjes verdiend worden om weer mooie wolletjes te kunnen kopen.

Vanmiddag heb ik de trui nog eens op de foto gezet, zoals die op dat moment was.
Ik dacht dat ik de panden nu op de juiste hoogte had gebreid om de schouderpas te gaan breien.
Op de grond gelegd, opgemeten, ja hoor, zou moeten kloppen.
Passen, en wat bleek? Er hoefde helemaal geen schouderpas meer op, want de panden waren al op de goede lengte. Tja, dat heb je met katoen, dat zakt best wel uit.
Dus ga ik van het voorpand de bovenste donkerblauwe rand weer afhalen, en dan opnieuw breien, met een halsopening erin.
Dat wil ik vanavond doen, en dan wassen en blokken. Morgen wordt er droger weer opgegeven, dus hopelijk is alles morgenavond droog, kan ik de trui in elkaar maken.
Dit is de foto van vanmiddag:

Ik ga nu eerst even een lekker warm bad nemen, lekker met een biebboek.
Ik ben het boek "De vriendschapsquilt" van Jennifer Chiaverini aan het lezen. In het begin vond ik het een lastig boek om te lezen. Er zijn meerdere hoofdpersonen, en steeds versprong het verhaal naar iemand anders, zonder dat er bijvoorbeeld dmv een nieuw hoofdstuk duidelijk was dat het over iemand anders ging.
Misschien scheelt het ook wel dat dit boek over quilten gaat (over mensen die elkaar ontmoeten tijdens een quiltkamp). Ik quilt niet, ik vind het wel mooi om van anderen te zien, maar ken bijvoorbeeld niet de namen van de verschillende blokken en technieken, en dat maakt het lezen misschien toch wat lastiger.
Dit is een afbeelding van het boek:
Ik wil iedereen overigens even bedanken die een reactie heeft gegeven op mijn blog.
Wat ontzettend leuk!
Ik heb net even gekeken, ben dit blog 8 dagen geleden pas begonnen, en nu al zijn 98 mensen langs geweest. Ongelofelijk vind ik dat.
En ik heb zelfs al 3 volgers. Echt heel erg leuk allemaal!

Iedereen een fijn vervolg van dit (lange) Pinksterweekend.
Anja

dinsdag 7 juni 2011

foto's WIP's

Zaterdag schreef ik dat ik foto's zou maken van de trui waaraan ik bezig ben, en schreef ik over een sjaaltje dat ik aan het haken ben.
Hierbij de beloofde foto's van de trui:
Dit is dus het lijf. Ik brei het op een rondbreinaald, dan heb je geen zijnaden, vind ik wel zo mooi, zeker bij katoen.
De witte en donkerblauwe katoen is van de Aldi. Jaren geleden gekocht. De lichtblauwe is Lanarte Cotton de Luxe, een restant-bol van een trui die mijn moeder jaren geleden voor haarzelf breide.
Nog een fotootje van wat dichterbij, zijn de kabeltjes misschien iets beter te zien:
Het boord heeft dus een kabelpatroon, en over de trui verspreid ook kabeltjes in het wit en donkerblauw, om te voorkomen dat het een heel saaie trui wordt.
Ik brei truien eigenlijk altijd min of meer "op gevoel". Ik volg niet een patroon, maar bedenk zelf een beetje wat ik wil, kies een boordpatroon uit, en breiende-weg ontstaat de trui eigenlijk. Zo besloot ik bij deze trui een witte en een donkerblauwe mouw te breien. Die heb ik eerst gemaakt, kon ik zien hoeveel katoen daar in ging zitten, en kon ik dus uitrekenen of ik toe zou komen met de katoen die ik nog had voor het lijf. Zou ik tekort zijn gekomen had ik er gewoon nog een kleur aan toegevoegd, of 1 of andere afbeelding op het voorpand ingebreid ofzo.
De schoudernaden vind ik bij een katoenen trui vaak niet zo mooi. Daarom heb ik daar iets anders voor bedacht: dezelfde kabel als in de boorden, en die dan over mijn schouder door laten lopen en aan het achterpand vastmaken.
Oeps, dit omschrijf ik geloof ik niet zo duidelijk. Nou ja, als ik zover ben zal ik er wel een foto van maken, dan spreekt het waarschijnlijk voor zich.

En ik was een sjaaltje gaan haken in broomstick-lace. Ik vind het heel erg leuk om te doen, en de kleur van het sjaaltje zou heel mooi combineren bij het nieuwe winterjack dat ik in de uitverkoop kocht, maar ik vind het gewoon geen goede combinatie. Het is een heel sportief jack, en het sjaaltje wordt toch wat "ouderwets". Dus wordt het geen sjaaltje, ik denk dat ik er een kussentje van ga maken, en dan met een ander kleurtje combineren ofzo.
Zo ziet het eruit. Erg lastig om dit duidelijk te fotograferen. En het ziet er zo ook nogal rommelig uit terwijl het in het echt niet zo is. Had het even wat netter moeten neerleggen voor ik een foto maakte!
Aldoende leert men.
Dit zijn de 2 bolletjes die ik ooit in een pakketje bij de kringloop kocht, haaknaald 2,5 en breinaald 10 gebruik ik. Nou, ga er gewoon mee door, en dan lezen jullie hier vanzelf wel een keertje wat het uiteindelijk is geworden.

Ga nu gauw verder aan mijn huishoudelijke taken, moet nu eenmaal ook gebeuren.
Allemaal een fijne dinsdag!
Anja

zondag 5 juni 2011

Sokken breien

Vandaag wil ik wat fotootjes laten zien van 2 paar sokken die ik deze week heb afgemaakt.

Ten eerste een paar, dat ik breide van Katia Ole duetto sokkenwol.
Ik vond de kleuren van de wol veelbelovend toen ze nog op een bol zat. Ik houd ervan om sokken zoveel mogelijk tweeling te laten zijn. Dus gelijk begin opgezocht, met het oranje-achtige gedeelte, en de sokken gaan breien vanaf de boord.
Zo zag dat er uit:
En daar zie je het al gebeuren: verschillend kleurverloop! Ik heb een aantal keren gezocht naar betere verloopstukken, maar echt gelijk zijn de sokken niet geworden. En de kleuren vind ik heel erg tegenvallen! Nou ja, een vrolijk gekleurd boord dat boven de schoenen uitsteekt, niemand die dan ziet hoe saai de rest van de sokken is geworden.
Zo zijn ze geworden:
Totaal gewicht van de sokken: 56 gram (maat 35, voor mijzelf).
Ik heb dus nog genoeg over voor bijvoorbeeld sneakers, maar voorlopig blijft de rest even in de restantenbak liggen. Eerst maar eens zien hoe deze wol bevalt bij het dragen.
Ik had dit merk nooit eerder gebruikt, dus weet niet of het me zal bevallen bij het dragen/wassen.

En dan het tweede paar sokken dat ik (vandaag) afmaakte.
Gemaakt van mijn favoriete sokkenwol: Drops Fabel.
Het is kleurnummer 153.
Kleurverloop is bijna identiek. Sokken zijn gebreid vanaf de boord, met versterkte hiel. Patroon voor deze sokken heb ik gehaald uit het boekje "Twee sokken tegelijk" van Melissa Morgan-Oakes.
En nog maar een fotootje:
Ook weer voor mijzelf gebreid. Ik brei alleen voor mijzelf sokken, man en dochter hebben geen behoefte aan warme, gebreide sokken.
Verbruik: 54 gram, over 44 gram.

Ik heb een kleine voet, maar houd dus altijd net te weinig over voor een tweede paar sokken.
Dat is natuurlijk simpel op te lossen. Bijvoorbeeld door het breien van sneakers, maar die draag ik niet zo graag.
Wat ik liever doe: combineren met effen sokkenwol, en dan bijvoorbeeld boorden, tenen en hielen in de effen wol breien.

Overigens brei ik sokken beide kanten op, dus zowel vanaf de teen als vanaf het boord.
Vanaf de teen ben ik gaan proberen door het rest-overschot wat ik steeds had. Ik had bedacht dat, als ik vanaf de teen zou breien, ik gewoon door kon breien tot de wol op was. Maar ja, dan worden het dus allemaal kniekousen! En dat draag ik graag hoor, in de winter, maar ik vind het wel wat lastig breien. Je moet ivm de kuit toch steken meerderen. En alhoewel ik daar een keurige beschrijving en berekening voor heb, bevalt het resultaat me steeds niet. En dan trek ik de kous weer uit, tot soklengte, en brei er een boord aan.

Ik vind het breien vanaf de boord ook prettiger om te doen. In het eerder genoemde boek "Twee sokken tegelijk" staan heel goede, duidelijk beschreven patronen, die prettig zijn te breien. Dus mijn voorkeur gaat op dit moment toch uit naar sokken breien vanaf de boord. (heb ik nu dus wel weer een stel sokken op staan vanaf de teen, lol).
Zal ze hier ook nog even laten zien:
Zoals jullie zien brei ik deze weer van Drops Fabel. Heb ik afgelopen maand een voorraadje van ingeslagen, toen er 30% korting op was.

Dank voor het bezoeken, en nog een prettige zondag!
Anja

zaterdag 4 juni 2011

Restverwerking en boeken lezen

Als je een rondje doet langs allerlei haak-blogs, zie je dat er momenteel 2 onderwerpen favoriet zijn bij haaksters: Amiguri en Granny squares.

Mijn dochter is helemaal weg van Amiguri, en is druk bezig met het haken van zo'n Japans poppetje (sorry, weet even niet precies de naam).

Granny squares zijn al heel oud. Maar net als quilten, is dit een geheel nieuw leven ingeblazen.
Quilts werden vroeger gemaakt van allerlei restlapjes, waar de vrouwen prachtige combinaties van maakten. Tegenwoordig kopen quiltsters in dure stoffenzaken de mooiste stofjes voor hun quilts. Het plezier van het quilten is er natuurlijk niet minder om.

Zo is het ook met de Granny squares. Ik had vroeger als kind een sprei van Granny squares, alleen kenden we toen die naam helemaal nog niet. Het was gewoon een restjes-sprei.
Mijn moeder was altijd bezig met handwerken, ze naaide onze kleding, breide truien en vesten, borduurde schilderijtjes en kussentjes en tafelkleedjes enz. De wol die overbleef als er een trui of vest af was, verdween in grote bananendozen op zolder. En van al die restjes maakte ze ooit een sprei voor mij. Het idee had ze uit een boekje waar allerlei projecten in stonden voor restverwerking van wol. Volgens mij was het een boekje van de 3Suisses. Dat was een winkelketen waar wol werd verkocht.
Ik vond het geweldig als kind om de boeken met patronen door te bladeren, want er zaten allemaal heel korte stukjes van de gebruikte wol bij, zodat je het materiaal kon voelen, en precies kon zien in welke kleuren die wol te koop was.

Uit datzelfde boekje heeft mijn moeder toen ook nog een kussen gemaakt, in de vorm van een schildpad. Het boekje heb ik helaas niet meer, ik heb een aantal jaren geleden, toen het er naar uit zag dat ik nooit meer zou kunnen handwerken, mijn voorraad wol en boeken en patronen enz. weggedaan. Nu heb ik daar natuurlijk spijt van als haren op mijn hoofd, maar ja, niets meer aan te doen.

Ik heb inmiddels een begin gemaakt met het aanleggen van een nieuwe voorraad (lol).
En dat gaat ongemerkt best  hard.
Zo heb ik afgelopen maand een flinke voorraad sokkenwol ingeslagen. Bij Drops was het weer 30% kortings-maand, en ik kan voorlopig flink wat sokken breien.

Maar ik kijk ook zo af en toe eens bij een kringloop, naar boeken en bladen met patronen, en naar wol. Daar heb ik een keer voor weinig geld een zak met allerlei bolletjes gekocht. En van 2 van die bolletjes ben ik nu een sjaaltje aan het haken, met behulp van een broomstick-lace-patroontje. Dat is haken, waarbij je de steken steeds op een hele dikke breinaald zet, en dan vervolgens steeds 5 steken samenhaakt. Oeps, dit klinkt veel ingewikkelder dan het is. Als je op Youtube even broomstick-lace intypt, vind je heel duidelijke instructiefilmpjes. Heel eenvoudig om te doen, maar met een erg leuk effect.
Ik zal er vandaag een foto van maken, en dan zien of ik die hier ook geplaatst kan krijgen.

Verder lees ik graag, en ik heb de afgelopen weken 2 hele mooie boeken gelezen, waarin breien een belangrijke rol speelt:

- De breiclub van Ann Hood. Een boek waarin rouwverwerking centraal staat, en de troost die breien kan geven, en het houvast dat breien kan bieden als het leven uitzichtloos lijkt. Dit klinkt er somber, maar het is een mooi boek om te lezen.

- De vrijdagavondvriendinnenclub door Kate Jacobs. Dit boek gaat over de eigenaresse van een wolwinkel. Elke vrijdagavond komen in haar winkel een aantal breisters bijeen, om te (leren) breien, maar vooral ook voor het samenzijn.

Beide boeken vind ik echte aanraders!

Nou, het lukt me dus in ieder geval om plaatjes aan mijn verhaaltje toe te voegen, ben nog niet helemaal tevreden over het formaat en de plaats maar goed, zo kunnen jullie toch zien hoe de boeken er uit zien.

Zelf ben ik ook bezig met restverwerking. Ik heb wel al mijn wol weggedaan een paar jaar geleden, maar de katoen heb ik bewaard. Mijn dochter was toen al druk in de weer met katoen, vandaar.
Ik ben nu zelf een zomertrui aan het breien, van 3 kleuren katoen, wit, lichtblauw en donkerblauw.
Gewoon een eigen ontwerp, met een kabel in de boorden, en her en der verspreid over de trui. En met een witte en een donkerblauwe mouw. Zal ook daar straks een foto van maken, kan ik dat bij een volgend berichtje laten zien.

Voor nu wens ik iedereen die dit leest een zonnige zaterdag toe.
Groetjes van Anja

vrijdag 3 juni 2011

de start

Op de lagere school kreeg ik 6 jaar lang handwerkles.
Ik vond het verschrikkelijk!

Als linkshandige was ik het gewend om mijzelf alles in spiegelbeeld aan te leren, maar onze handwerkjuf was een oude dame die het niet toestond dat ik linkshandig werkte. En dus moest ik rechtshandig leren breien, haken, borduren, weven enzovoorts. En dat ging mij niet best af.

Toen ik 16 was liep ik een sportblessure op, waardoor ik heel lang slecht ter been ben geweest.
Uit verveling ben ik toen het handwerken weer gaan oppakken. Met een moeder die altijd wel een handwerkje in haar handen had, was er genoeg materiaal in huis om mee te oefenen.

Op advies van mijn moeder ben ik wel rechtshandig blijven haken en breien. Zij was rechtshandig en kon me op die manier beter helpen, en het lezen van patronen zou volgens haar voor een linkshandige ook wel eens problemen kunnen opleveren.

Door persoonlijke omstandigheden heb ik de laatste jaren nauwelijks meer iets aan handwerken gedaan.

In februari 2010 bezocht ik met mijn dochter de handwerkbeurs in Zwolle, en de vonk sloeg weer over. Vanaf dat moment heb ik altijd wel meerdere breiwerkjes op de pennen staan.
En sinds kort ben ik ook weer gaan haken.

Ik ben dit blog voornamelijk begonnen als een soort van dagboek voor mezelf, wat maak ik, met welk materiaal enz.
Maar het is natuurlijk ook leuk als er mensen gaan meelezen en misschien zelfs gaan reageren.
Foto's ga ik er ook zeker opzetten, maar dan moet ik eerst eens gaan uitzoeken hoe ik dat doe!

Groetjes, Anja